WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Retorische trucs: omkering: voorbeelden

30 aug.2010

Omkering is eigenlijk een grappige retorische truc, zodra je hem eenmaal onthuld hebt. Het is een favoriete truc van de dommeren onder de propagandisten. Hier een voorbeeld:


Uit: De Volkskrant, 19-08-2010, column door Bert Wagendorp

Moskee

De Republikeinse politicus Newt Gingrich vergeleek afgelopen weekend de moslims die een moskee willen bouwen op twee blokken afstand van Ground Zero in New York met nazi’s. ‘Nazi’s hebben niet het recht een gedenkteken naast het Holocaust Monument in Washington op te richten’, zei Gingrich, die in 2012 graag president van de VS wil worden.
    Héél smerige tekst van Newt, vond zelfs de rabiaat-rechtse commentator en voormalige presidentskandidaat Buchanan.   ...


Red.:   Dit dus door iemand die zelf, tezamen met zijn multiculturaltische peer group, niets anders doet dan met nazi-kreten smijten richting Geert Wilders en zijn aanhang. En voor het geval Wagendorp, op dit soort toon:
  Wilders is uitgenodigd door de organisatie Stop the Islamization of America van zijn goede vriendin Pamela Geller, een islamofobe hysterica zoals we die zelfs in Nederland niet hebben – en we mogen wat dat betreft toch bepaald niet klagen.

Maar Wagendorp is onder het rabiate columnistenvolk (Blokker, Etty, Ramdas, Sitalsing) altijd het infantiele kindje geweest.
    Hier nog een vertegenwoordiger van die elite:

De Volkskrant, 19-07-2012, column door Arnon Grunberg

Bundesstaat

Op dinsdag drukte de Frankfurter Allgemeine Zeitung een groot stuk af van Thilo Sarrazin, auteur van onder andere Deutschland schafft sich ab, met de kop 'Geburtsfehler Maastricht'.
    Weinig verrassend somt Sarrazin op welke weeffouten in het ontwerp van de euro zitten, die volgens hem is ontstaan omdat de Fransen af wilden van een sterke D-Mark.
    Anders dan de meeste tegenstanders van de euro ...


Red.:   Natuurlijk zijn de voorstanders van de euro die nooit iets anders het succes hebben willen zien. "Anders dreigt de holocaust ...".
    Nog eentje van Wagendorp, die door anderen is opgemerkt:


Van: krapuul.nl, 02-11-2009.

Linkse politieke correctheid zijn we kwijt we hebben nu extreem-rechtse politieke correctheid

Bert Wagendorp in de Volkskrant:

  We zijn de linkse politieke correctheid ver voorbij – die bestaat niet meer. Het nieuwe politiek correct ligt nu aan de andere kant: Wilders verdient het gehoord te worden want hij legt de vinger toch maar mooi op de zere plek en de burger loopt met hem weg.
De pogingen de andere waarheden omtrent Wilders onder het tapijt te vegen passen wonderwel in het beeld van omkering: dat deden we vroeger met rapporten waarin akelige dingen over allochtonen stonden.   ...
    Wij durven nog altijd niet recht in de spiegel te kijken.

...


Red.:   Het is ongelofelijk, met om de andere dag een bericht of opinie in de media met "Wilders racist!" of "PVV fascisten!".
    Ook hier maar even een Grunberg, hoewel je die als automatisme al vooraf bij iedere rubriek kan invullen:


Uit: De Volkskrant, 21-10-2016, column door Arnon Grunberg

Schulz

Een van de sprekers bij de opening van de boekenbeurs in Frankfurt was Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement. ...
    Indirect maakte Schulz' rede ook duidelijk wat de opstand tegen de elite feitelijk is: een opstand tegen het idee van opwaartse sociale mobiliteit, een verlangen naar de standenmaatschappij, waarbij iedereen vooral in zijn eigen hok moet blijven. 


Red.:   Natuurlijk is precies het omgekeerde waar, en het geval van Schulz dat Grunberg aanvoert, is ook meteen weer een geval van "anekdotisch bewijs"  .


Naar Retorica, trucs  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , of site home  .