WERELD & DENKEN
 
 

Toelichting bij Termen: allochtonen

19 jan.2007

Natuurlijk weet iedereen wel wat er bedoeld wordt met de term "allochtonen":


Uit: VARAGids, nr. 36-2008, door Sjak Jansen

A van Allochtoon

Get the picture-kandidate verspreekt zich


Daar was ze weer, de Get the picture-kandidate. Deze keer liet Zomergasten zien hoe zij vier jaar geleden de omschrijving 'niet aangepast aan het leven in de maatschappij' invulde met 'allochtoon' in plaats van 'asociaal'. ...
    Dát fragment is niet op internet terug te vinden, haar uitglijder wel. ...
   Weten ze bij Zomergasten dat ze in elk geval één kijker geen plezier hebben gedaan met het, fragment? 'Nee: zeggen ze daar. 'Onze Zomergast Willem Schinkel kwam juist voor het meisje op en bekritiseerde de massa die om haar lachte. Schinkel liet zien dat wij, door om die dommigheid te lachen, onszelf vrijpleiten van het gebruik van dezelfde beladen termen.'


Red.:   De kandidate had, zoals de socioloog al opmerkt, natuurlijk doodgewoon gelijk - zij verwoorde de gangbare betekenis van het woord. Het feit dat het gezien wordt als een 'uitglijder' is het gevolg van politieke-correctheid van het type "de kleren van de keizer" - de kandidate was het jongetje dat riep dat de keizer geen kleren aanhad.
    Zelfs de in deze zaken toch o zo correcte Volkskrant is uitstekend op de hoogte. Je moet ze er natuurlijk alleen niet naar vragen. Maar op een onbewaakt moment wil de aap wel eens uit de mouw komen. Of beter, in dit geval, de flamingo:


Uit: De Volkskrant, 09-08-2008, door Jean-Pierre Geelen

Vreemde vogels

Hij is de Chinees onder de allochtonen: prima aangepast en nooit één wanklank. Jean-Pierre Geelen buigt voor de majestueuze flamingo. In het wild.

... Of wilde u er soms nog voor betalen om flamingo's te zien? Nergens voor nodig. Ze vertonen zich al decennialang gratis in de vrije natuur van dit kikkerlandje. ...
    In de vaderlandse vrijevogelwereld is hij de Chinees onder de allochtonen: hij verkeert net als de meeste andere gastarbeiders al sinds de jaren zeventig in ons midden, maar nooit hoor je één wanklank over deze rare snoeshaan.   ...
    Met vlag en wimpel slaagde hij voor zijn inburgeringscursus: geruisloos wist hij zich aan te passen aan onze normen en waarden. Niet schadelijk, niet agressief - geen haan die naar ze kraait.   ...


Red.:   Of kijk even naar dit plaatje van vaste Volkskrant-illustrator Collignon:
 Red.:   Natuurlijk weet dus iedereen wat er bedoeld wordt met allochtoon. Volgens Geelen: iemand die zich niet aanpast aan onze normen en waarden, niet wil slagen voor zijn inburgeringscursus, wanklanken veroorzaakt, en schadelijk en agressief is. De eerste twee worden nog eens onderstreept door Collignon.
    Toch zijn er met enige regelmaat mensen die om interessant te willen zijn, of in de politiek-correcte smaak te willen vallen, net doen of hun neus bloedt. Onderstaand een voorbeeldje uit het land:
 

De Volkskrant, 10-01-2007, ingezonden brief van Ina van Wijngaarden (Deventer)

Allochtonië

De term ‘van allochtone afkomst’ (Binnenland, 9 januari) wekt bij ons thuis altijd de nodige hilariteit. Allochtonië, waar ligt dat toch? Is dat het land dat wordt bedoeld, als aan één van mijn zoons (die met de mooiste chocoladekleur en fluwelen ogen) wordt gevraagd: ‘Waar kom jij eigenlijk vandaan?’ Als hij dan zijn schouders ophaalt en ‘Deventer’ mompelt, wordt er doorgevraagd: ‘Ja, maar waar kom je echt vandaan?’ Allochtonië, dus! Misschien is het wel een land waar minder dom, minder kortzichtig, minder stigmatiserend wordt gekeken naar mensen die toevallig hun roots ergens anders hebben dan hier in de Hollandse kleigrond. Misschien is dat wel het Nederland van 2050, waar een op de drie inwoners ‘van allochtone komaf’ zal zijn. Wees er maar niet bang voor, het wordt er vast leuker op: we krijgen een bredere blik op de wereld en gratis meegeleverd een dosis humor, ’n beetje soul, lossere heupen en meer kleur op de bleke wangetjes.


Red.:   De reacties:

Allochtonië

De term ‘van allochtone afkomst’ wekt bij Ina van Wijngaarden uit Deventer hilariteit. ‘Allochtonië, waar ligt dat toch? Misschien is het wel het Nederland van 2050, waar een op de drie inwoners ‘van allochtone komaf’ zal zijn. Het wordt er vast leuker op’, meent Van Wijngaarden. Hieronder enkele reacties.


De Volkskrant, 11-01-2007, ingezonden brief van KaMen Wong (Amsterdam)

Ik word er ook altijd heel moe van wanneer mensen me vragen waar ik vandaan kom of waar ik geboren ben. Wanneer ik Nederland of Amsterdam zeg, zijn ze niet tevreden en vragen ze maar door.

De Volkskrant, 11-01-2007, ingezonden brief van Paul Meijer, Deventer

Ik heb in Deventer nog nooit een allochtoon gezien. Ik zie mensen die overlopen van de soul en mensen met een gebrek eraan. Maar ik zie geen allochtonen, nee, ik zie alleen Deventenaren.

De Volkskrant, 11-01-2007, ingezonden brief van Suzan Betlem, Niekerk

Waar kom jij eigenlijk vandaan? Eigenlijk een heel gewone vraag, dacht ik zo.


Red.:   Het is antwoord is natuurlijk: Allochtonië is een eilandenrijk bestaande uit twee hoofdeilanden: Turkije en Marokko, met kleinere bij-eilanden als De Kaap-Verdische eilanden, Somalië, Ghana, en nog wat nog kleiner grut. De eilanden hebben geen gezamenlijke cultuur, met als uitzondering een gemeenschappelijk godsdienst, maar wel een aantal gemeenschappelijke kenmerken, zoals lage opleiding, laag arbeidsethos, neiging tot zelfoverschatting lopende tot arrogantie, en een sterke onderlinge band binnen een eiland - tussen de verschillende eilanden zijn de verhoudingen matig tot slecht.
    Ook de PvdA krijgt het een beetje door:


Uit: de Volkskrant, 02-09-2009, door John Wanders

'We halen een hoop ellende uit de stad'

Interview Marnix Norder |  Haagse PvdA-wethouder acht zijn partij bij uitstek in staat Wilders parool te bieden

... 'Mensen ... zijn het zat dat hun normen en waarden met voeten worden getreden door buurtbewoners met een andere culturele achtergrond'


Red.:   Dus volgens Marnix Norder zijn allochtonen: mensen met een andere culturele achtergrond die onze normen en waarden met voeten treden.
    Dit alles natuurlijk alleen tot stand gekomen onder druk van verkiezingswinst van de PVV bij de Europese verkiezingen van 2009.


Naar Termen, allochtonen  ,  Algemeen, overzicht  , of site home  .