Filosofen: Richard David Precht

Weer eens een buitenlander. Hij schijnt in Duitsland nogal populair te zijn, maar hier was er nog nooit van hem gehoord. En dat had beter zo kunnen blijven (de Volkskrant, 30-12-2017, door Frank Meester):
  We moeten stoppen met dieren doden

Het verschil tussen mens en dier is een hardnekkig misverstand, zegt de Duitse filosoof Richard David Precht, dus is het hoog tijd om anders met dieren om te gaan.

Een artikel behorende tot het eindejaarsgebeuren in de Volkskrant, dit komende uit het wetenschaps- en boekenkatern. Met een stelling die in een flits van een seconde afgeschoten kan worden door iedereen die enig contact met de werkelijkheid heeft, maar daartoe horen dus in ieder geval niet de Duitse kringen van meneer Precht, en die hier van de Volkskrant want anders hadden ze deze rotzooi op de achterpagina bij de satirische stukjes gegooid.
    Nog even wat uit de inhoud:
  'Mensen verschillen natuurlijk van de rest van de dieren. Maar giraffen doen dat ook. En spitsmuizen net zo goed. Er is een verschil tussen de mens en de olifant zoals er ook een verschil is tussen de leeuw en de mier. Maar er is geen fundamenteel verschil tussen aan de ene kant de mens en aan de andere kant alle andere dieren. Net zoals er geen fundamenteel verschil is tussen de hond en alle andere dieren. Hoewel het best zou kunnen dat honden dat wel zo ervaren.    ...'   ...
    '... er is geen enkele reden om aan te nemen dat wij het hoogst ontwikkelde wezen op aarde zijn. Kijk eens naar de kraak. Dat is een inktvis. Een van mijn favoriete dieren. Het is echt een meesterwerk van de evolutie, op veel fronten verder ontwikkeld dan wij. Neem alleen al de manier waarop het de liefde bedrijft. Met drie penissen stimuleert en masseert het mannetje de drie clitorissen van het vrouwtje. De paring is een prachtig spel, van de meest schitterende verkleuringen en de meest tedere rituelen, dat zich eindeloos uitstrekt in de tijd. De helft van zijn leven brengt dit betoverende schepsel door met seks. Het zenuwstelsel overtreft alles op biologisch gebied, de hersenen besturen acht zenuwknopen. Het gevoel in zijn vingertoppen is het fijnste in de hele natuur.'

Laten we het eerst met wat filosofie afdoen. Neem als criterium aan de capaciteit tot het uitroeien van hoeveelheid leven. Nou, dan staat de mens zo ver aan de kop dat alleen zaken als planetoïden er mee kunnen concurreren.
    Maar misschien telt Precht die ook mee als dieren ...

Maar goed, dat gezond verstand argument. Dat bestaat uit een simpele term-verwisseling. In de kop:
De natuur moet stoppen met dieren doden

Doei!


Naar Filosofie, inleiding  , of site home  ·.

31 dec.2017