WERELD & DENKEN
 
 

Filosofen: Michael Zeelenberg

Michael Zeelenberg heeft als filosoof een ernstige handicap: zijn nevenfunctie is die islamoloog. Dat is zoiets als het hebben van het beroep van horlogemaker, en daarnaast iets in de sloperij. Iedereen zal denken dat er in minstens één maar vermoedelijk in beide beroepen wel iets mis zal gaan. Zo ook hier:


Uit: De Volkskrant, 22-04-2016, door Janita Naaijer

'De Koran heeft een nieuw testament nodig'

Imam Yassin Elforkani hield deze week een vurig pleidooi voor een nieuwe gematigde islam. Een islam die een aantrekkelijk alternatief moet zijn voor jongeren die radicaliseren. Kan zo'n polderislam het jihadisme temperen?

Michiel Leezenberg (islamdeskundige en filosoof, UvA):

...
'Toekomstige jihadisten zijn nauwelijks gevoelig voor theologische discussies. Soms bladeren ze pas in het vliegtuig naar Syrië voor het eerst door een Koran. ...


Red.:  Oftewel: "Islamitisch terrorisme heeft niets met de islam te maken".
  'Theologische discussies over de vraag of de islam al dan niet per definitie gewelddadig is, hebben daarom geen enkele zin. ... We zouden ons beter de vraag kunnen stellen waarom de politieke islam juist in de 20ste eeuw is opgekomen.

Heel simpel: de islam is naar Europa gekomen en wordt daar geconfronteerd met haar inferieuriteit. Kan iedereen bedenken, en alle filosofen allang hadden moeten weten.
  Wat in ieder geval een rol speelt, is simpele adolescentenpsychologie.

Kennelijk hebben Chinese immigranten geen adolecentie want er is er totaal geen sprake van Chinese radicalisering en terrorisme ... De filosoof bedient van de meest simpele vormen van "gelegenheidsargument" (voor de filosofen: "Ad hoc")  .
    En tenslotte:
  De gematigde islam bestaat allang: de grote meerderheid van moslims zorgt helemaal niet voor problemen.'

Riposte: "Van de nazi's werkte ook maar een heel klein deel in de concentratiekampen". Of gematigder: "In het leger heeft ook maar 10 procent van de troepen een gevechtsfunctie".
    Deze filosoof beheerst, net als de meeste trouwens, niet de elementairste basis van zijn vak: kunnen redeneren.


Naar Filosofie, inleiding  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home  .

22 apr.2016