WERELD & DENKEN
 
 

Filmbespreking: Clueless

Clueless is een zedenkomedie van Amy Heckerling (1995). Eerst een professionele recensie:


De Volkskrant,14-02-2006

Modeadviezen

Ze is populair, vlotgebekt, behoorlijk oppervlakkig, en ze heeft een onuitputtelijke kledingkast vol dure merkkleding. Toch is Cher (Alicia Silverstone) geen meisje aan wie je makkelijk een hekel krijgt. Ze is oprecht naïef en heeft het erg goed voor met haar minder gefortuneerde medemensen, die ze gevraagd of ongevraagd opzadelt met modeadviezen, tweedehands ski's en huwelijkskandidaten. De komedie Clueless, een eigentijdse versie van Jane Austens Emma, geeft een hilarisch beeld van het middelbare-schoolleven in Beverly Hills in de jaren negentig. Veel heeft de film niet om het lijf, maar de komische dialogen en het aanstekelijke spel maken Clueless tot een aangename zedenschets, even luchtig als venijnig.


 Red.:   Toch merkwaardig, deze recensie. 'Veel heeft de film niet om het lijf' is in tegenspraak met 'even luchtig als venijnig'. Het eerste klopt niet (het is geen drama, hè ...), het tweede wel, maar is niet compleet. Als zedenschets (Jane Austen!) is hij niet alleen venijnig, maar ook leuk leerzaam. Bij de foto: de "gehate" serieuze stiefbroer Josh wordt gestoord in zijn lezen van Nietzsche door Cher, die een lift nodig heeft, en na enig valsig heen-en-weer gepraat:
Josh: I can't tell you how much I enjoy these little chats of ours, but in the interest of saving time, why don't you just tell me what you want?
Waarop Josh meteen het verstandige besluit neemt om maar toe te geven. Dat is nu een prachtige praktische toepassing van het advies van Dr. Phil aan de man in zijn relatie met de vrouw: "Go with the flow". En natuurlijk komt het dan ook allemaal goed tussen Josh en Cher.


Naar Literatuur home  , Algemeen overzicht  , of site home  .