Bronnen bij TV-recensie: Yes, minister: de politiek assistent

Tot voor kort, schrijvende in 2005, was de rol van de politiek assistent weinig bekend in Nederland, terwijl hij in Engeland allang gangbaar was, zoals in de serie Yes, minister uitgebeeld door het karakter van de linkse Frank Weisel, die probeert zijn minister, ondanks de druk van de conservatieve ambtenaren, op het "rechte pad" te houden.. Hier een introdictie voor het Nederlandse publiek:


Uit: De Volkskrant, 29-12-2005, door  Raoul du Pré en Philippe Remarque

Haagse olie

Ze zijn de smeerolie van het politieke bedrijf: de politiek assistenten klankbord en 'spin doctor' ineen. Een portret van de geheim in politiek Den Haag.

Tussentitel: De politiek assistent: 'Uiteindelijk beslist de minister, maar ik geef hem
                  wel een krachtig advies.'


En denk erom: ik besta niet', zegt de politiek assistent nadat hij een journalist heeft ingelicht over de nieuwste verwikkelingen in de regeringscoalitie. De journalist glimlacht. Hij wist al dat hij het in de krant weer eens moet hebben over 'welingelichte bronnen' of 'kringen rond het kabinet'. Zondigt hij tegen die regel, dan heeft hij een bron minder. De politiek assistent staat op anonimiteit. Hij is de onzichtbaarste speler in de Haagse politiek en wil dat graag zo houden.
    Wie een politiek assistent vraagt met naam en toenaam mee te werken aan een verhaal over zijn functie, krijgt dan ook een beslist nee te horen: over zijn eigen werk wil hij on the record net zo veel kwijt als een lid van de special forces in Afghanistan of een AIVD-infiltrant in de Hofstadgroep.
    Op deze pagina zult u de politiek assistenten dan ook niet sprekend aantreffen, ook als wel met hen is gesproken. 'Van journalisten die tóch over ons schrijven, hoor je naderhand niet zo veel meer', dreigde een van hen. Een ander protesteerde heftig toen hij in de gaten kreeg dat een Volkskrant-fotograaf hem in de Haagse wandelgangen op de foto zette: 'Doe dat maar niet!'
    Prominente assistenten als Jack de Vries (premier Balkenende, CDA), Kees Berghuis (vice-premier Zalm, VVD), Carla Pauw (minister Pechtold, D66) en Jeroen de Graaf (minister De Geus, CDA) zijn wel vaak onbedoeld op televisie. 'Zie je Balkenende op tv, dan zie je Jack ook, of op zijn minst een stukje Jack', schreef columnist Martin Bril al eens over De Vries. 'Is Jack niet te zien, dan bevindt hij zich nét buiten beeld en kan hij er elk moment instappen.' Maar praten op tv, dat doen ze nooit.
    Vanwaar al die geheimzinnigheid? Omdat het werk van de politiek assistent, PA in Haags jargon, uiterst vertrouwelijk is. Wil een minister 'sonderen' hoe de coalitiepartners reageren op een omstreden plan? De PA neemt contact op met zijn collega-PA's. Wil de minister weten met welke concessie hij kan voorkomen dat een collega een kabinetscrisis veroorzaakt? De PA informeert en brengt het aanbod over. De PA is een postillon d'amour tussen de bewindslieden onderling en tussen kabinet en de fracties in de Tweede Kamer. ...


Naar Yes minister  , Literatuur home  , of site home  .