Toelichting bij Menswetenschappen, regels: auto-koets

Het geval van de eerste op een koets lijkende auto ...

... als voorbeeld van stapsgewijze ontwikkeling blijkt bekender te zijn dan gedacht, en zelfs een naam te hebben: horseless carriage syndrome, gegeven door communicatiewetnschapper Marshall McLuhan, de reden dat in dat vooral min dat soort kringen bekend lijkt te zijn (VARAgids, nr.34-2009, door Roy van Vilsteren):
  Graetz Landgraf F39

Bouwjaar 1957 - Producent Graetz - Product Radio televisie combinatie

 Communicatiedeskundigen praten graag over het horseless carriage syndrome. Het fenomeen refereert aan de eerste auto, die eruitzag als een paard-met-wagen, zonder paard. Les: een nieuw medium (auto) gebruikt men eerst als het oude medium (paardenkar), we zien de nieuwe mogelijkheden van het nieuwe medium immers nog met. Radio ging er ook onder gebukt: de makers dachten aan een nieuwe vorm van telegrafie - pas later ontdekten ze de mogelijkheden van broadcasting, van een uitzending voor vele luisteraars. Het syndroom is ook te herkennen in dit Berlijnse tv-toestel uit 1957: een radio met een beeldscherm op de plek waar voorheen de speaker zat. Typisch gevalletje horseless carriage. ...

Hetgeen ook doet herinneren aan een andere: de eerste transistorradio's werden intern op precies dezelfde manier gebouwd als buizenradio's, met simpelweg op de plaats van de radiobuizen nu de veel kleinere transistors. Pas later bedacht men dat ómdat transistors veel kleiner zijn, ook de constructie een stuk simpeler en compacter kon.


Naar Menswetenschappen, regels  , Menswetenschappen, huidig  , of site home  ·.

30 aug.2009