Bronnen bij Menswetenschappen, regels: evenwicht, doorslaan

Het verschijnsel van doorslaan of doorschieten na een snelle sociale verandering van een eerder vaak langdurige constante sociale situatie is een bekend genoeg verschijnsel. Een paar voorbeelden (de Volkskrant, 29-10-2012, column door Aleid Truijens):
  Vóór het tijdperk van Koning Kind

Tussentitel: De gevolgen van de blije jaren etteren nog door

Op 300 staat de teller nu. Driehonderd slachtoffers van de immens populaire Britse presentator en kindervriend, die dromen deed uitkomen. Meisjes van dertien, misbruikt door hun held op wat de dag van hun leven had moeten worden. Jim'll Fix It. En hij fikste de klus, telkens weer, lachend en achteloos. Nachtmerries die nooit meer weggaan.
    Het verhaal over de morele neergang van de BBC in de afgelopen weken is voorspelbaar. Een voor een vallen de hypocriete koppen op het hakblok nu bekend is geworden dat de BBC graag de reputatie van society-lieveling Jimmy Savile wilde beschermen en daarom een onthullende documentaire over hem tegenhield. Voor beschermers van pedofielen is in onze tijd geen genade.
    Interessanter is de vraag wie in de vier decennia dat Jimmy in z'n wijdzittende trainingspak zijn gore gang kon gaan, 'het' wisten en er getuige van waren. Meisjes die aangifte deden, werden voor fantaste of aandachttrekster uitgescholden. Waarom kwam niemand voor hen op?
    Zanger Barry Hay, vorige week aan de telefoon in De Wereld Draait Door, was kort over Jimmy Savile, in wiens programma hij in de jaren zeventig optrad: 'Een lul'. Letterlijk: piemelzwaaiend tussen de kinderen in de kleedkamer, vertelde Hay, vroeg Savile hun iets tegen mommy en daddy te zeggen 'in de microfoon', en die schapen deden dat nog ook. Natúúrlijk wist 'iedereen' het.
    Hay's verhaal zette me hardhandig terug in de jaren zeventig. De vrije, blije jaren waarin het alle dagen feest was en seks met alles wat bewoog het toppunt van feestelijk. Ik vrees dat niemand opkwam voor die meisjes omdat het in niemands hoofd opkwam dat seks met meisjes, eventueel na ze volgestopt te hebben met drank en pillen, 'misbruik' was. Zie de affaire-Polanski. Seks was 'fun'; wie niet meedeed een benepen trut. Wie er leuk uitzag vroeg erom. Zo ging het niet alleen bij de rich and famous, ook in de jongerensoos en op garagefeestjes. 'Leuke' jongens hadden recht op meisjes. Wie als meisje niet verbannen wilden worden uit het rijk der leuken had geen keus.   ...

De langdurige te strenge seksuele moraal werd doorbroken met de "revolutie" van de einde jaren zestig. Wat volgde was een doorslaan naar de andere kant, waarin zelfs pedofilie werd verexcuseerd.
    En hetzelfde gebeurde met de gezagsverhouding (professoren in Amsterdam werden vernederd door studenten), de man-vrouwverhouding  (de vrouw werd absoluut gelijk verklaard) enzovoort. Vrijwel het hele spectrum van de politieke-correctheid  .

Hetgeen ook terug te vinden is in de economie (de Volkskrant, 26-11-2012, door Arie Elshout):
  Postuum | J.R. Ewing (Larry Hagman, 1931-2012)

De enige deal die hij heeft verknald

Als laaghartigste schurk van de televisie stond J.R. uit Dallas voor de lelijke mateloosheid van de jaren tachtig. 


...    J.R. werd een symbool van iets dat groter was dan hijzelf. De jaren zestig en zeventig betekenden de doorbraak van het individualisme. De strenge sociale conventies van de eerste naoorlogse jaren werden ingeruild voor een alles-moet-kunnen-vrijheid. Maar langzamerhand begon dat idealistische individualisme te ontsporen. Het muteerde tot een individualisme dat materialistischer en egoïstischer was. Het weeïge 'wees lief voor elkaar' veranderde in 'zorg vooral goed voor jezelf'.
    Onmatigheid werd de norm, in alles. Er bestonden geen grenzen meer in het nastreven van macht, rijkdom en lust. De helden van deze tijd weerspiegelden dat. ...

Een glashelder geval van doorslaan.


Naar Menswetenschappen, regels  , Menswetenschappen, huidig  , of site home  .

31 okt.2012