WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Menswetenschappen, regels: groepsgedrag

24 feb.2010

Als je naar verkeer binnen en tussen steden kijkt, lijk je niets anders te zien dan een wirwar van individueel gedrag, waar geen patroon in is te vinden behalve dat het op sommige tijden drukker is dan andere. Het tegendeel blijkt waar::


Uit: De Volkskrant, 20-02-2010.

Menselijke reispatronen blijken erg voorspelbaar

MOBILITEIT Menselijke verplaatsingen zijn zeer voorspelbaar, ontdekten Amerikaanse onderzoekers op basis van de gegevens van mobiele bellers (Science, 19 februari). De voorspelbaarheid geldt niet alleen honkvaste maar ook reislustige mensen. De onderzoekers gebruikten betaalgegevens van 50 duizend anonieme bellers over een periode van drie maanden. Hoewel veel modellen voor mobiliteit en gedrag uitgaan van willekeurigheid, bleken zowel weinig als veel reizende mensen 93 procent van de tijd voorspelbaar. ...
 

Red.:   Datgene dat zich op individueel niveau voordoet als chaos, blijkt als groep dus te leiden tot regelmaat. En daarbij behorende nieuwe regels die je kan gaan toepassen:

  De uitkomsten kunnen nuttig zijn bij stadsontwikkeling en onderzoek aan verspreiding van menselijke en elektronische virussen.


Naar Menswetenschappen, regels  , Menswetenschappen, huidig  , Wetenschap, lijst  , Wetenschap overzicht  , of site home