WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Terugkoppeling: tegenkoppeling

13 aug.2015

Van terugkoppeling is tegenkoppeling vermoedelijk de meestvoorkomende en belangrijkste variant. De neurologie zit eindeloos vol met voorbeelden van tegenkoppeling  . Hier een eerste voorbeeld op wat hoger niveau:


Uit: De Volkskrant, 29-07-2015, van verslaggever Dirk Waterval

Gaan we nog goed? Mieren sturen om de beurt even bij

Mieren blijken prima verkeersleiders. Wanneer een groepje mieren de taak heeft om een groot stuk eten naar het nest te slepen, stellen sommige van hen zich op als verkenner en wijzen de weg, zagen Israƫlische onderzoekers.
    Verkeersleiding is geen overbodige luxe bij de diertjes. Doordat ze soms met tien tot honderd soortgenoten aan hetzelfde stuk eten sjorren, zien ze niet altijd waar ze heen lopen. Sommige mieren laten het eten even los, en proberen zo overzicht van de situatie te krijgen. Zo zien ze in welke richting ze nu lopen, en waar het nest zich ook al weer bevond.
    Wanneer de navigatormier terugkomt met zijn nieuw vergaarde kennis, begint hij het gevaarte in de juiste richting te trekken, schreven de onderzoekers van het Weizmann Institute of Science deze week in Nature Communications. De rest bemerkt de subtiele koerswijziging en voegt zich ernaar.
    Als ze een tijdje in de nieuwe richting lopen kan het zijn dat ze weer afdwalen. Opnieuw verlaat een mier dan de groep om te kijken waar ze heen moesten.    ...


Red.:   En eenmaal met dit voorbeeld in handen, kan men zich eindeloos veel andere voorstellen. In de hele natuur.


Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of site home  .