WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Cognitieve dementie: erkenning

26 mrt.2017

Het geval van de bekeerling Anne Dijk uitleg of detail was al een voorbeeld van hoe ver weg de lijder aan cognitieve demnstie: hij of zij kan praten ove rhet ;proces, zonder echt door te hebben dat het een  een verslaving is. Onder het opnoemen van de diverse verschijnselen ervan ondervonden aan eigen geest en lichaam.

Maar het gaat nog een stuk verder: de lijders kunnen zelfs erkennen dat ze eraan lijden. Met een gelukkig toeval is dit geval niet van de religeius maar de seculiere varinat, zodat beide nu al behandeld zijn. Het onderhavige geval is dat Asha ten Broeke, wat bij volgers van het maatschappelijke debat twee soorten reactie zal oproepen: degeh die waarvan onmiddellijk het hartje opengaat, en de rest die reacties uitlopend van hoofdschudden tot dipe afkeer zullen voelen.

De reden is dat Asha ten Broeke uitleg of detail een geval van diepe politieke-correctheid is, en tevens een zeer nadrukkelijk feministe. Volgende normale gedachten dus geen vriend van de islam, maar dat toont de diepte van het probleem: over de islam mag je niets zeggen ook niet dat het vrouwenonderdrukkend is en alleen al daarom te veroordelen (iedereen weet dat als zoiets fout zit, er nog oneindig veel andere weerzinwekkendheden zullen zijn).

Maar de zaak die de onthulling bracht, is die rond Thierry Baudet uitleg of detail , een lid van de elite dat een beweging en een partij heeft opgericht die vrije immigratie, Europeanisering en ont-Nederlandisering wil bestrijden.

Fascisme, in de ogen van de politiek-correcten.

Wat Asha ten Broeke dan ook letterlijk heeft geschreven, in een verzamel-artikel met Volkskrant-columnisten over de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen:

En dat werd door haar prompt ook op twitter gezet, en daar kan iedereen reageren. En wat bleek: er waren heel veel mensen die in allerlei termen constateerden dat dit soort teminologie bijzonder fout was. En daar soms even sterke terminologie voor gebruikten. Een meer formeel voorbeeldje van een gezworen vijand van Asha, wederzijds (GeenStijl.nl, 18-03-2017, door Pritt Stift uitleg of detail ):

  Rancuneuze naziblob Asha blikt terug op TK2017Alstublieft. Van de Volkskrant, voor u. De abjecte mening van Bart Smit-folder deskundologe Asha ten Broeke (v) over de schitterend verlopen verkiezingen (Greet +5, Terry +2) van woensdag. Geen sjoege verstand hebben, maar lekker zwelgen in de eigen deugbubbel. ...


Eigenlijk behoorlijk gematigd ... Asha krijgt niet meer dan een koekje van eigen deeg, en er wordt niet verder geëscaleerd. En wat een particulier hier en daar te berde te brengen heeft zou iemand met een vaste column in de Volkskrant worst kunnen en moeten wezen. Als je geen scheldpartijen wilt, is het recept simpel: zelf niet schelden. Enzovoort.

Hier is de reactie van Asha (de Volkskrant, 24-03-2017, column door Asha ten Broeke, wetenschapsjournalist):
  Misselijkmakende internethaat

Het is altijd een druppel die de emmer doet overlopen. Of, in dit geval: een tweet. ...

Bijzonder grappig, dus dit al. Gevolgd door een uitwerking van dit thema. Met hier het stukje waar het om gaat:
  Sinds ik op Twitter en in de Volkskrant kritiek uitte op Thierry Baudet is het bal. Nou had ik Baudet ook wel een verkrachtingsverheerlijkende fascist genoemd.

Tja ...

Nu zou je denken dat Asha door de reacties iets geleerd had ... Hier even verder:
  De waarheid is dat ik niet eens boos was toen ik over Baudet schreef. Geschokt door zijn verkiezingssucces, dat wel. Een beetje misselijk, misschien. Ik vond mijn typering zelf tamelijk feitelijk.

Een volbloed erkenning van het feit dat haar hersens volkomen verkeerd bedraad zijn.

Het resultaat van langdurige training richting een spiegelbeeldige kijk op de wereld.

Cognitieve dementie in werking. En erkenning.

Noot: Pas bij de inpassing van dit artikel in Cognitieve dementie zelf bleek dat Asha al als voorbeeld was gebruikt ... Jammer, en een beetje treurig.

Het volgend egeval. Ook één van politike-correctheid. De Volkskrnat had een artikle over het gevaar van het populisme. "Het populsime" zijnde een term voor het verschijnsel van en hoge stand van de PVV in de peilingen. En er word veel op de PVV getsemd op pllatsen waar er gewoon gewerkt wordt, waar men dus de kosten van d egekleurde imigratie betaalt, zoals in Volendam. En dat alles mondde uit in dit

Kop: "Trump op klompen". De boodschap die iedereen leest: "Volendammers zijn fascisten". Of "Volendammer zijn nazi's". An dere smaken zijn er niet. Oh ja: "Volendammers zijn Hitlers". Maar dat is geen "gewoon politike-cporrect taalgebruik". Politiek-correct taalgebruik spreekt over Geert Wilders en PVV-aanhangers als "Fascisten!" en "Nazi's!".

Natuurlijk waren de Volendammers boos. Hier is de reactie van de auteur van de illustratie (at5.nl, 22-02-2017, door Tim Engelbart uitleg of detail):
  Tekenaar Hitler-cartoon: 'Het gaat helemaal niet om Volendam
De Amsterdamse tekenaar Martyn Overweel had niet verwacht de hij de woede van menig Volendammer op de hals zou halen met zijn cartoon.  ...

Fase 1: de beschrijving van de toestand van door cognitieve dementie volkomen van de werkelijkheid losgesneden blik op de wereld.
   'Het gaat helemaal niet over Volendam, maar over hoe de buitenlandse media naar Nederland kijken', verzucht Overweel. 'Ik zocht een typisch Nederlands plaatje, waar ik vervolgens de de opmars naar rechts in wilde illustreren. Als je het artikel leest, dan snap je dat.'
    Overweel had niet verwacht dat de tekening in slechte aarde zou vallen.

Fase 2: de verbijstering bij de constatering dat er ook een andere wereld is dan die in het eigen hoofd.
   De tekenaar zegt achter zijn cartoon te blijven staan.

De erkenning van de eigen cognitieve dementie.


Naar Cognitieve dementie  , of site home  .