Bronnen bij Beslissingen, psychologisch: automatismen

We zullen het hier niet uitgebreid hebben over die eerste bestuurder: het autonome zenuwstelsel. Dat is niet omdat hij onbelangrijk is, maar omdat hij zo moeilijk te sturen is. Hij is in feite meer dan de direct aanwijsbare hersenstructuren, want hij doet zijn invloed op vele plaatsen gelden. De beste naam voor hem is dan ook misschien de "automatische piloot". Hier wat meer over hem (de Volkskrant, 22-06-2009, door Ad Bergsma):
  Trukendoos voor het brein

Webtitel: Ons brein handelt geregeld op de automatische piloot. Dus zonder dat je ervan bewust bent gaan je hersenen met je aan de haal. Wat kun je daartegen doen?

Anatomisch is het niet correct, maar gevoelsmatig klopt de uitdrukking wel dat mensen veel handelingen op hun ruggenmerg uitvoeren. Het autorijden dat tijdens de eerste lessen nog zo veel aandacht vroeg, gaat uiteindelijk automatisch en het favoriete muziekje dat je daarbij opzet, hoor je vaak niet meer omdat de automatische piloot op iedere noot anticipeert.
    Gewoonten vullen ons leven en de Engelse schrijver Colin Wilson had een enorme hekel aan de ‘verdomde robot’ in zijn brein. ‘Hij wordt bijzonder hinderlijk als ik moe ben, omdat hij dan geneigd is de meeste van mijn functies over te nemen, zonder het mij ook maar te vragen. Ik betrapte hem zelfs een keer toen hij bezig was mijn vrouw het hof te maken.’    ...


Naar Beslissingen  , of site home  .

22 jun.2009