WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Neurologie, begrippen: biochemie, drugs

18 apr.2016

De invloed van drugs op de geest is tot nu toe beschreven door mensen, aan de hand van wat ze voelen, uitgedrukt in woorden. Oftewel: psychologisch. Voor de neurologie minstens net zo interssant is hoe de specifieke onderdelen van de hersenen beïnvloed worden. Daarvan zijn nu , april 2016, de eerste beelden beschikbaar gekomen. Eerst de tekst in het Nederlands:


Uit: De Volkskrant, 14-04-2016, van verslaggever Maarten Keulemans

In brein op lsd vallen de schotten echt weg


Voor het eerst hebben onderzoekers gezien wat er precies gebeurt in het brein van iemand die lsd heeft gebruikt. ...
    In Londen namen twintig vrijwilligers een trip voor de wetenschap en lieten hun brein in de hersenscanner met verschillende moderne technieken in kaart brengen. Circuits die normaal in tandem met elkaar opereren, raakten van elkaar losgezongen; gebieden die eerder in verband zijn gebracht met spirituele ervaringen floepten aan en achter in het brein kreeg de visuele schors veel input van gebieden waarvan hij normaal losstaat. Alsof de lsd-gebruiker kan 'zien met zijn ogen dicht', aldus het onderzoeksteam deze week in twee los van elkaar gepubliceerde studies, in PNAS en Current Biology.
    Eigenlijk, vindt onderzoeksleider Robin Carhart-Harris van Imperial College Londen, vallen in het lsd-brein de tussenschotjes weg. 'Het brein op lsd doet in veel opzichten denken aan de toestand waarin het verkeerde als baby: vrij en onbeperkt', zegt hij tegen persbureau Reuters.   ...


Red.:   Hoe dat eruit ziet stond het best in een Egels artikel:


Uit: theguardian.com, 11-04-2016. Ian Sample - Science editor uitleg of detail

LSD's impact on the brain revealed in groundbreaking images


Photo:  Tripping on LSD could unlock child-like creativity
...
A second image shows different sections of the brain, either on placebo, or under the influence of LSD (lots of orange). Photograph: Imperial/Beckley Foundation

Red.:   Oftewel: in het gehele brein werd de neuronale activiteit sterk verhoogd. Opmerkingen  over het opwekken van creativteit endergelijk lijken hogelijk prematuur en ook nauwelijks te combineren met eerder bekende effecten. Als het namelijk wel zo zou zijn, was het allang wijd-en-zijd verspreid als middel daartoe. Veel waarschijnlijker is dat de effecter individueel en onvoorspelbaar zijn, omdat dat datgene is dat in de patronen van sterke en zwkkere verbanden en intensiteiten-van-werkingen zit besloten.


Naar Neurologie, begrippen  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of site home  .