WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Psychologische praktijktips: anderen

2 apr.2015

Volgens Bertrand Russell is een recept tegen negativisme het hebben van belangstelling voor 'external interests', de buitenwereld in het algemeen, maar dit geldt natuurlijk speciaal voor andere mensen. Hier een betoog in die richting:
 

Uit: De Volkskrant, 28-01-2006, door Evelien Peeters

Verbeter de wereld: Bied een luisterend oor

Schrijvers en lezers vertellen hoe zij hun steentje willen bijdragen aan een betere wereld. Deze week trainer/coach Evelien Peelen (39). Zij probeert goed te zorgen voor zichzelf en de kring mensen om haar heen.

Iets voor een ander kunnen betekenen, betekent voor mij dat je allereerst in staat bent goed voor jezelf te zorgen. Daarna voor de mensen in de kleine kring direct om je heen en dan voor de mensen daaromheen en zo kan die kring steeds breder worden. Ik wil een lichtpuntje zijn.
    Of je dan ooit concreet uitkomt bij de armoede in Afrika of de slachtoffers van de burgeroorlog in Afghanistan hangt af van allerlei factoren en omstandigheden.    ...
    Goed voor jezelf zorgen klinkt zo simpel maar zo ervaar ik dat niet. Ik ga ervan uit dat ik hier ben geboren om" te leren van het leven en om echt te zijn (te worden) wie ik in wezen ben. Dit betekent, kort gezegd, dat ik verantwoordelijkheid voel naar mezelf om de talenten en kwaliteiten die ik heb gekregen, boven water te krijgen. Ik wil doen wat ik goed kan en echt leuk vind (dat gaat samen) om daarmee positief bij te dragen aan de wereld.
    Makkelijker gezegd dan gedaan!
    Daarnaast wil ik ook mild zijn tegen mezelf in alle tekortkomingen die ik bij mezelf tegenkom en ervaar in de realiteit van elke dag. Zo zou ik bijvoorbeeld wel elke dag willen mediteren, want ik weet dat het me veel oplevert. maar met twee kleine kinderen lukt het me veel te weinig.
    Ik zou ook graag meer tijd en aandacht willen besteden aan mijn vrienden en familie, vrijwilligerswerk doen voor ouderen, gehandicapten en kinderen, mezelf voortdurend willen bijscholen zodat ik mezelf continu blijf ontwikkelen en professionaliseren en zo kan ik nog wel even doorgaan.    ...


Red.:   En in aansluiting:


De Volkskrant, 11-02-2006, door Roland Danckaert

Verbeter de wereld: Schrijf gedichten

Schrijvers en lezers vertellen hoe zij hun steentje willen bijdragen aan een betere wereld. Deze week Roland Danckaert (38). Hij schrijft in zijn streven naar meer schoonheid gedichten voor gedichtenweb.nl.

...    Ook probeer ik op heel bescheiden wijze wat voor onbekenden te betekenen. Dit doe ik door in gedichten en ingezonden brieven op het web en in kranten mensen bewust te maken van waar ik me bewust van ben geworden.
    Heel belangrijk vind ik het om op alle mogelijke manieren op alle gebieden schoonheid toe te voegen aan deze aarde, omdat schoonheid pijn verzacht, hoop geeft en blij maakt. Dat wat je mooi vindt, daar ben je zuinig op en dat verbind je met het aardse én met het wonder van het leven.
    Schoonheid is zo divers. Het zit in ons allemaal. Door hoffelijk te zijn in het verkeer, een gedicht te schrijven en te laten lezen, door te luisteren naar een bejaarde die verlegen zit om sociaal contact, mezelf goed te verzorgen en door te glimlachen naar onbekenden probeer ik schoonheid uit te stralen. Het komt bij mij van binnenuit.    ...


Red.:   Waarom zijn types als managers dus zo ongelukkig: ze komen aan hun positie door zwartmaken, ellebogenwerk en een relatie met de baas - dat wil zeggen: een negatieve relatie met andere mensen. En dat is zo omdat binnen de groep van managers het streven achter hun positie en een stijging daarin niet gelegen is in het besef dat ze hun werk goed (willen) doen, maar uitsluitend in dat andere ding: ambitie. Dat inhoudelijke totaal waardeloze ding, dat alleen maar gaat over egoïsme, en ander nare zaken.
   En zo is het beroep van manager aan zijn slechte reputatie gekomen.


Naar Psychologische praktijktips  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of naar site home  .