WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Psychologisch praktijktips, drugs: kicks

Een van de redenen voor drugsgebruik is het krijgen van kicks. Kicks is de korte term voor het verschijnsel dat vele inspanningen en prestaties bij de mens in zijn hoofd chemische stoffen vrijmaken die ook vrijkomen bij plezierige ervaringen in het algemeen. Veel van die stoffen zijn inmiddels bekend en hebben name als code´ne, serotonine, en dergelijke, hetgeen niet toevallig overeenkomt met de namen van vele drugs: coca´ne, hero´ne, enzovoort. Bij kicks is er waarschijnlijk sprake van een tussenproces in dat de stoffen die bij inspanningen en prestaties vrijkomen, adrenaline en dergelijke, op zich weer de plezierstoffen stimuleren. Er zijn vele verhalen dat de stoffen die vrijkomen bij extreme sportinspanningen ook aanleiding kunnen geven tot kicks, vandaar de gedrevenheid van sommigen in die sporten.

Bij mensen die uit hoofde van hun beroep te maken krijgen met kicks en het gevoel van genoegen dat eraan vastzit, bestaat er de verleiding om het aantal of de hevigheid van die kunstmatig te verhogen. De bekendste van de drugs die dit bereikt is coca´ne. Het gebruik van coca´ne vindt men dan ook terug in de hoogste kringen van de maatschappij, waar men dus succesvol is, vaak al veel kicks heeft, en het gevaar van het willen van meer aanwezig is (de Volkskrant, 15-07-2005, van correspondent Bart Dirks):
  Coca´nesporen in 90 procent van toiletten europarlement

De toiletten van het Europees Parlement in Brussel worden niet alleen benut voor sanitaire stops. In 41 van 46 monsters genomen op wc’s, werden sporen van coca´ne aangetroffen.
    Dit onthulde donderdagavond het televisieprogramma Akte05 van de Duitse zender Sat 1. ‘Er zaten in sommige monsters nog zoveel restanten coke dat een drugshond erop zou aanslaan’, zegt professor Fritz S÷rgel. De farmacoloog onderzocht de sporen die door verslaggevers van Akte05 waren verzameld. Met zijn methode kan hij coca´nesporen tot een picogram (een miljoenste van een miljoenste gram) vaststellen.
    In een van de ruimten was de concentratie coke 19,3 microgram (een miljoenste gram). Dat is hoog, zegt S÷rgel. ‘Er moet kort ervoor coca´ne zijn gesnoven.’ Hij is ‘niet verrast’ over de resultaten. ‘In 2000 hebben we de Bondsdag in Berlijn onderzocht. Toen vonden we coca´ne in 80 procent van de onderzochte wc’s, in Brussel 90 procent.’    ...

De justitiŰle bestrijding van dit soort drugs heeft natuurlijk even weinig zin als de bestrijding van alcohol. De vraag zal altijd dusdanig hoog zijn, dat vrijwel alle vormen van verbod alleen maar meer vormen van criminaliteit oproepen.


Naar Psychologische praktijktips  , Drugs, waarom  , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home  .