WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Psychologische praktijktips: geld

22 apr.2010

Een praktische benadering van het probleem geld:


Uit: De Volkskrant, 21-04-2010, column door Frank van Alphen

Knip je creditcard in tweeŽn

Amerikanen doen alles grootser en meeslepender dan andere aardbewoners. De koelkasten aan de andere kant van de oceaan zijn groter en de bezitters ervan leven royaler op de pof dan wij. Nu ongebreideld lenen als veroorzaker van de kredietcrisis is aangewezen, reageren de Amerikanen ook heftiger dan de nuchtere Nederlanders. Steeds meer Amerikanen doen schulden in de ban.
    Een van de voorgangers van deze stroming is Dave Ramsey. Deze vijftiger bereikt miljoenen landgenoten met radioshows en optredens. Met het enthousiasme van Emile Ratelband en de gedrevenheid van een tv-dominee roept hij zijn publiek op hun schulden af te lossen.
    Knip je creditcard door, luidt zijn eerste gebod. Deze plastic kaart staat symbool voor zorgeloos shoppen. Volgens Ramsey is het probleem dat mensen die met plastic betalen er geen gevoel bij hebben. Een paar biljetten uit je portefeuille halen, doet pas echt pijn.
    In de stijl van Doctor Phil praat Ramsey in zijn radioprogramma met bekeerlingen (zie YouTube). Luisteraars vertellen ontroerd hoe het is zonder schulden door het leven te gaan. Ze voelen zich herboren. En ze laten weten hoe moeilijk het is de omgeving te overtuigen van de voordelen van hun nieuwe levensstijl.    ...
    Ramsey wil dat zijn volgelingen nooit meer slaaf van de bank worden. Om te voorkomen dat ze terugvallen in hun oude gedrag moeten ze ouderwets gaan budgetteren. ‘Give every dollar a name’, is zijn motto. Aan het begin van de maand stop je geld in enveloppen voor voedsel, reizen, kleding enzovoort. ‘Je mag geen geld van de voedselenvelop overhevelen naar de kledingenvelop. Op is op.’   ...


Red.:   Niet alleen de vorm van Dr. Phil, maar ook de methode: cognitieve gedragstherapie.


Naar Psychologische praktijktips  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of site home  .