WERELD & DENKEN
 
 

De valkuil der veeleisendheid

Het onderstaande is uit het psychologische zelfhulpboek Leven in je leven, door Jeffrey Young en Janet Klotsko. Dit boek beschrijft elf valkuilen waar mensen in het leven aankunnen leiden, en wat ze eraan kunnen doen. De methodiek die het hanteert is die der cognitieve therapie, dat wil zeggen: het probeert een beroep op kennis en  verstand te doen om emoties en emotioneel handelen te veranderen. Het eerste stukje ter verduidelijking van veeleisendheid luidt:   

  'Ik heb er recht op om alles te krijgen wat ik wil'

Hans is 43 jaar. Zijn vrouw dreigt bij hem weg te gaan.

Voordat ik Hans ook maar één keer had ontmoet, raakte ik al steeds meer geïrriteerd. In ons eerste telefonische contact vroeg hij of er een mogelijkheid was op donderdagavond. Ik zei dat ik alleen op maandag- en woensdagavond werk. 'Dus er is geen mogelijkheid om op donderdag te komen?' vroeg hij. Ik zei opnieuw dat ik niet op donderdagavond werk. We maakten een afspraak voor de volgende maandag. Hij belde nog twee maal voor die maandag. 'Kan ik echt niet op een donderdag komen?' wilde hij weten. 'Dat zou me veel beter uitkomen.'
    Hans was twintig minuten te laat voor onze eerste afspraak. Toen hij het kantoor binnenliep, was het eerste dat hij opmerkte hoe lastig het voor hem was om op maandag te komen. 'Ik moet helemaal door de stad', zei hij. Hij ging op de bank zitten en zei dat hij niet gemakkelijk zat. 'Kan ik de bank wat verschuiven?' vroeg hij.
 


Naar Psychologische praktijktips  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , Algemeen overzicht  , of site home  .