WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Psychologische praktijktips: waarde zelfkennis

31 dec.2008

Er wordt nog al eens heen-en-weer gediscussieerd over de waarde van een positief zelfbeeld, en daarbij zijn er ook meningen, vooral van Amerikaanse origine, dat het wat dat betreft nauwelijks genoeg kan: "Jij kan de hele wereld aan - als je het maar hard genoeg wilt". Dat ligt toch wat anders:


Uit: De Volkskrant, 27-12-2008.

Realisme beter dan illusies

Zelfvertrouwen dat niet is gebaseerd op een reŽle inschatting van de eigen vaardigheden en positie, maakt kinderen kwetsbaar. Dit blijkt uit een studie van de Utrechtse psycholoog Sander Thomaes.
    Thomaes vroeg eerst kinderen van 9 tot 12 om kenbaar te maken hoe aardig zij al hun klasgenoten vinden en hoe populair zij zelf dachten te zijn. Twee weken later deden de kinderen mee aan een computerspelletje met een populariteitsverkiezing volgens het Idols-recept, waarbij elke ronde een afvaller telde. De uitslagen van het spel werden zo gemanipuleerd dat de helft van de kinderen er al in de eerste ronde uitvloog, terwijl de andere helft mocht blijven meedoen. De kinderen moesten vervolgens aangeven hoezeer de uitslag hen geraakt had.
    Het blijkt dat kinderen met onrealistisch zelfvertrouwen, dus die zichzelf veel populairder achten dan ze in werkelijkheid zijn, het meest van streek raken door de vroege afwijzing in het computerspel. Positieve illusies over jezelf kunnen schadelijk zijn, luidt de conclusie. Ook voor kinderen is het erg belangrijk beide benen op de grond te houden. ...


Red.:   Dit geldt dan waarschijnlijk ook des te sterker, naarmate de discrepantie groter is. Dit klopt in ieder geval voor het extreem van narcisme  .
    Het sluit ook aardig aan bij de ervaringen met moslim-immigranten in Nederland, die een veel grotere incidentie van psychiatrische problemen hebben, en wel meer als ze tussen Nederlanders wonen: hun door het geloof ingegeven wereldbeeld waarin zij als gelovige superieur zijn, is in de Nederlandse werkelijkheid onrealistisch.


Naar Psychologische praktijktips  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of site home