WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Psychologische krachten: integratie

23 jun.2007

Een paar voorbeelden van het proces van integratie tussen de onderdelen van de hersenen:


De Volkskrant, 16-06-2007.

Hersengebieden werken gesynchroniseerd beter

Hersengebieden werken beter samen als hun activiteit synchroon loopt. Nijmeegse onderzoekers leiden dit af uit hun onderzoek bij katten en apen, melden ze in Science. Bij proeven werd de frequentie van de wisselingen in hersenactiviteit in afzonderlijke gebieden gemeten. Samenwerking van gebieden is nodig om complexe taken, waarbij verschillende functies nodig zijn, vloeiend uit te voeren.


Uit: DePers.nl, 16-07-2009.

Hollandse consensus

Decennialang werd verondersteld dat het waarnemen van onze zintuigen, zoals de ogen en de oren, grotendeels vanuit losstaande hersengebieden wordt gestuurd. Sinds halverwege de jaren negentig zijn er echter aanwijzingen voor vroege integratie. ‘Onze zintuigen zouden zich volgens die visie dus in een veel eerder stadium al verenigen’, aldus Van Atteveldt.
    ... De hypothese van Van Atteveldt is namelijk dat beide opties te verdedigen zijn.
    ‘Er kan sprake zijn van snelle waarneming vanuit je ooghoeken, want dat kan gevaar betekenen. Het is belangrijk dat je dit snel definieert. Maar als je iets nauwkeurig wilt waarnemen, bijvoorbeeld als je naar mij luistert, dan kijk je ook naar mijn mondbeweging. Door mensen onder andere te scannen wil ik beide functies in één experiment stoppen, zodat ik dat binnen één design kan analyseren.’


Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of site home  .