WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Psychologische krachten: depressie, cirkel

11 dec.2013

Dat de ontwikkeling van een depressie een cirkelproces is, blijkt inmiddels ook door onderzoek:


Uit: De Volkskrant, 10-12-2013, van verslaggever Tonie Mudde

Als de emoties veranderen, kondigt depressie zich aan

In de periode voordat mensen in een depressie schieten, krijgen hun dagelijkse emoties al een ander patroon. Wie langzamer herstelt van een gebeurtenis, zoals een stressvolle vergadering of een vervelend telefoontje, loopt een groter risico op het krijgen van een depressie. .
    Dit blijkt uit onderzoek van onder meer Wageningen UR waarbij proefpersonen tien keer per dag invulden hoe ze zich voelden. De resultaten, maandag gepubliceerd in PNAS, bieden hoop op een betere voorspelbaarheid van depressie. Hoewel bijna een op de zes mensen een keer in zijn leven wordt geveld door deze slopende ziekte, kunnen wetenschappers nog slecht aanwijzen wanneer mensen dicht tegen een depressie aan zitten.
    Hoofdonderzoeker Ingrid van de Leemput vergelijkt het ontstaan van een depressie met een deinend schip op zee. Zolang het zwaartepunt laag zit, blijft de boot ook na een windvlaag rechtop. Maar wanneer het zwaartepunt te hoog komt te liggen, raakt de boot uit evenwicht. Bij een verstoring rolt het schip verder van links naar rechts, om uiteindelijk om te slaan.
    'Bij depressies zien we ook dit soort kantelpunten', zegt Van de Leemput. 'Gezonde mensen verwerken gebeurtenissen behoorlijk vlot. Maar mensen die tegen een depressie aan zitten, blijven langer hangen in hun emoties. Ze blijven bijvoorbeeld langer verdrietig na een vervelend telefoongesprek met de schoonmoeder.'
    De nieuwe studie past binnen een trend om depressies te beschouwen als een netwerkprobleem. Binnen zo'n netwerk grijpen tal van factoren op elkaar in, zoals lusteloosheid, slaap en privégebeurtenissen. Een verandering op één front kan een kentering in gang zetten, waarbij bijvoorbeeld meer stress leidt tot slechter slapen wat weer leidt tot nog meer stress.
    Van de Leemput: 'Door zo'n feedbackloop (zie graphic, red.) kunnen mensen in een depressie schieten. Maar het goede nieuws is dat er ook een feedbackloop in de tegenovergestelde richting kan ontstaan, waardoor je weer gezond wordt.'    ...


Red.:   Helaas: de graphic is aangaande de feedbackloop, een terugkoppelings-cirkel volstrekt misleidend. Ten eerste is er slechts een half cirkeltje te bespeuren, aan de rechterkant. Ten tweede staat dit halve cirkeltje niet voor het cirkelproces van "een depressie krijgen", maar voor de overgang van depressie naar genezing. Zoals op deze website aangeduid zijn zowel ziekteproces als genezing cirkelprocessen, en die aparte processen zijn hier dus doodgewoon rechte lijnen. Bijzonder fout, dus.
    Maar de verbale beschrijving gaat dus wel in de goede richting.


Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of site home  .