Bronnen bij Psychologische krachten, cirkels: geldverslaving, neurologie

Dat geldverslaving net als verslaving aan drugs een vorm van neurologie is, spreekt eigenlijk voor zich. Hier het proefondervindelijke bewijs (de Volkskrant, 03-02-2006 (Bloomberg, Atlanta)
  Risicovol beleggen net zo lekker als seks

Seks, snuiven of risicovol beleggen: voor hersenwetenschappers bestaat er geen verschil. Uit onderzoek van Brian Knutson, hoogleraar neurowetenschap en psychologie aan de Universiteit van Stanford, blijkt dat deze activiteiten een sterk stimulerend effect hebben op het nucleus accumbens - het genotscentrum van het menselijk brein.
    'Om het menselijk gedrag te begrijpen, moet je de hersenen in. Anders leer je nooit hoe het echt werkt', zegt Knutson. 'Ons onderzoek borduurt voort op de bevinding dat niets de hersenactiviteit zo sterk beïnvloedt als geld. Zelfs niet het tonen van blote lichamen of lijken. Mensen willen heel ver gaan voor geld. Zoals honden gemotiveerd raken door eten, werkt geld in op de hersenen van mensen.'
    De hoogleraar geldt als een van de grondleggers van de neurofinance. In dit jonge en controversiële wetenschapsgebied wordt de relatie tussen financiën en de hersenen onderzocht. Knutson put voor zijn onderzoek uit de experimentele economie: hij laat proefpersonen in een test beleggingsbeslissingen nemen. Tijdens het experiment meet Knutson vervolgens alle hersenactiviteit van de beleggers. ...

De reden dat de processen zo op elkaar lijken, is dat de prikkel wel anders is, maar de reacties binnen de hersenen op die verschillende prikkels sterk op elkaar lijken. Meer over de neurologie hierachter hier  .


Naar Psychologische krachten  , of site home  .

 

16 apr.2011