Bronnen bij Psychologische krachten, cirkels: reflexensysteem, karakter

Het bestaan van een "karakter" is omstreden, binnen zowel wetenschappelijke kringen als daarbuiten. Buiten wetenschappelijke kringen is het verlengde van de politiek-correcte weerzin naar alles dat genetisch of anderszins vastgelegd is. De politiek-correcte stelling, ideologie, is dat alles stamt uit opvoeding en alle wat niet goed gaat door opvoeding opgelost kan worden. "Karakter" kan je niet opvoeden, dus bestaat het niet volgens de politiek-correcte ideologie, die maatschappelijk zo sterk is dat ook een flink deel van de wetenschap daarin is meegesleept. Hier een aantal voorbeelden die het bestaan van "karakter" laten zien, stammende uit het de hersenstam en het autonome zenuwstelsel.

Het eerste voorbeeld is van de onopvallende soort - de auteur is journalist en een aantal jaren tv-recensent van de Volkskrant geweest (Volkskrant Magazine, datum onbekend (begin 2012), column door Wim de Jong):
  De Jong

Vreemd wat je allemaal gratis meekrijgt als je uit het zaad van een De Jong geboren bent. Er viel laatst aan de eettafel tenminste een bedrukte stilte toen mijn oudste zoon van 23 vertelde dat hij 'toch maar eens' de huisarts had geraadpleegd vanwege de hoge mate van afwezigheid die hij regelmatig in gezelschap tentoonspreidt. Zijn vriendin had er na twee jaar uiteindelijk wat van gezegd, en er mét Jim de mogelijkheid aan verbonden dat zoiets allicht met een therapie, een bestraling, een pilletje, een cursus of God weet wat voor ander bestrijdingsmiddel zou zijn op te lossen. Genoemde bedrukte stilte maakte hem allicht meer duidelijk dan tien consulten kunnen: het is een overerfde, chronische aandoening waarmee je in onze familie maar beter leert te leven.    ...

Hier spreekt het gezonde verstand: deze mens weet, gewoon door overlevering gekoppeld aan eigen ervaring, hoe het zit. Die "wausheid" zit in zijn karakter, en ook dat van zijn zoon. Het is voor een flink deel erfelijk (wat natuurlijk volgens de politieke-correctheid al helemaal niet mag).
    Zowel de term als de omschrijving laten niets aan duidelijkheid te wensen over aangaande het wetenschappelijke gebied waar het over gaat: dit is het arousal of waakzaamheidsysteem van het zenuwstelsel. Waarvan de locatie volkomen bekend is: dit ligt in de hersenstam. Dit gaat over het reflexensysteem.
    De auteur geeft nog wat aanwijzingen:
  ... het verklaart in elk geval voor die anderen geenszins dat je per ongeluk de sigaar tussen iemands lippen vandaan trekt op moment dat hij je de vulpen aanreikt die je even mag lenen.

Gebrek aan coördinatie tussen waarnemingsimpressies en het bewegingssysteem.
  Maar er komt menigmaal wel een hoop onprettige, schaamtevolle onhandigheid om de hoek kijken als er bijvoorbeeld hooguit een bh­bandje vanaf een andere planeet met de spreekwoordelijke vingerknip moet worden losgetjoept. Ik zal al doende een vrouw abusievelijk eerder hebben gewurgd dan dat ik de hartenklop nog onder haar borsten zou kunnen voelen.

En storingen in de fijnmechanische coördinatie.
    Zowel die primaire coördinatie tussen waarneming en handeling als de fijnmechanische coördinatie vinden plaats in het reflexensysteem - het laatste vermoedelijk in het cerebellum. Deze familie De Jong heeft last van een meer algemeen disfunctioneren van diverse gebieden in de hersenstam, misschien omdat er wat onderlinge verbindingen aldaar, of een enkele kern die dient als schakelpunt, wat minder functioneren. En iets dat kennelijk een te kleine storing is om door evolutie eruit gefilterd te worden. En die nu behoren tot het "karakter" van de familie De Jong.
    Overigens geeft de auteur onbedoeld ook nog aan waarvoor er een dergelijke functionaliteit, waarvan hij er dus te veel heeft, is ingebouwd:
  Een slecht ding voor moderne, alerte, wat zeg ik: hyper­aanwezige mannen van de wereld,

Die moderne alerte, hyper-aanwezige mannen van de wereld zijn namelijk vatbaar voor andere kwalen: burn-out en dergelijke. De hyperdrive is er omdat hij nodig is in een beperkt aantal omstandigheden, maar hij kost iets. En mag dus niet te veel ingezet worden. Waarvoor het systeem zorgt dat, indien te dominant, wausheid kan veroorzaken.
    Overigens behoeft dat "systeem" mogelijkerwijs slechts één enkel ding te bevatten, namelijk een tekort van een van de neurotransmitters of neuromodulatoren uit het rijtje dopamine, serotonine enzovoort  .
    Natuurlijk is dit slechts een enkel voorbeeld op een nauwelijks maatschappelijk relevant terrein. Iedereen met enig gezond verstand weet hoe verschillend mensen reageren op zaken als geld, agressie enzovoort, op manieren die duidelijk in groepen komen: agressiviteit gaat samen met activiteit, enzovoort, en waarvan ook veel en zeker mate erfelijk is.

Een voorbeeld met betrokkenheid van agressie (de Volkskrant, 07-03-2013, van verslaggever Bart Dirks):
  Stanley kon de drang om te doden niet weerstaan
 
Door twintig messteken kwam Ximena Pieterse (15) vorig jaar in Den Haag om het leven. Stanley A. smeekt de rechtbank om tbs met dwangverpleging.


De week vóór Stanley A. de 15-jarige Ximena Pieterse om het leven brengt met twintig messteken, haar vervolgens naar de badkamer sleept om haar 'kleiner te maken', en, als dat niet lukt, naakt voor de portiekwoning in de Haagse Goudenregenstraat achterlaat om de hond uit te laten, schrijft hij een brief aan zijn hulpverlener.
    'Het enige wat ik wil weten, is hoe het is om iemand neer te steken', schrijft hij. 'Het maakt me angstig als ik merk hoe lekker ik me voel als ik eraan denk dat ik iemand doodsteek.'
    De schreeuw om hulp is niet beantwoord, zo blijkt woensdag tijdens de rechtszaak tegen Stanley (26), een hoekige man met een vollemaansgezicht. En dat terwijl hij als 15-jarige op een kerkhof had geprobeerd een oude dame dood te steken. Het leverde hem van 2002 tot 2007 jeugd-tbs op.
    Ximena is zijn willekeurige slachtoffer in de nacht van 24 op 25 februari 2012. ...

Hier voelt deze redactie ernstig de verleiding om de politiek-correcten toe te voegen: "Lul je daar maar eens uit met je ideologie dat er geen karakter bestaat".
    En alles opvoeding is.


Naar Psychologische krachten  , of site home  .

3 mrt.2013