WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Psychologische krachten, uiterlijk: uiterlijk en relatie

24 okt.2008

Over uiterlijk en partnerkeuze bestaan er waarschijnlijk wat minder illusies. Hoewel men vrij algemeen aanneemt dat vrouwen sociale positie belangrijker vinden dan mannen. Helaas (voor de mannen):


Uit: Dagblad De Pers, 23-10-2008, door Marten Blankesteijn

Speeddate-onderzoek | Sociale status niet doorslaggevend

Vrouw houdt van mooie man

Uiterlijk blijkt voor vrouwen minstens zo belangrijk als voor mannen. Sociale status, graag. Lekker koppie, beter!


Het is een koude voorjaarsavond in april, en maar liefst 560 singles hebben zich verzameld in het Arnhemse Openluchtmuseum. Doel: speeddaten, met een beetje mazzel de ware vinden, en als die er toevallig niet tussen zat, konden ze altijd nog zeggen dat ze het vooral voor de wetenschap deden.
    Want terwijl de singles zich een ongeluk flirtten, zat onderzoeker Geerjan Overbeek van de Radboud Universiteit tot zijn nek in de statistieken.
    Lengte, gewicht, salaris, relationele geschiedenis, persoonlijkheid, afkomst, beoordelingen van uiterlijk, maatschappelijke status: alles wist Overbeek van de deelnemers, maar welke eigenschappen zouden tijdens het daten de doorslag geven?
    Ruim een half jaar later is het verlossende antwoord binnen. Voor mannen – en dat verbaast u vast niet – is uiterlijk doorslaggevend.
    En bij vrouwen?
    ‘We hebben geen verschil gezien’, zegt Overbeek. ‘Vrouwen kijken net zo veel naar uiterlijk als mannen doen.’
    Pardon? En de sociale status dan? De mooie baan, het goede salaris, kortom: de ingrediënten voor de betrouwbare vader van de kids?
    Overbeek: ‘Vrouwen kijken meer naar sociale status dan mannen, maar in tegenspraak met het traditionele beeld is het niet de doorslaggevende factor.’ Mannen moeten er dus vooral goed uit zien, en als het even kan ook nog een leuke carrière hebben. ‘Het is wat, hè?’, lacht Overbeek.   ...
    En lichaamslengte dan? Dat is in tegenstelling tot wat Overbeek verwachtte onbelangrijk, of in ieder geval is het belang ervan tijdens dit onderzoek niet bewezen.
    Kleinere mannen scoorden tijdens de speeddates niet minder dan langere mannen. Eigenschappen die het wel goed deden, waren openheid en extraversie, oftewel goed kunnen ouwehoeren.


Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , Algemeen overzicht  , of site home  .