WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Psychologische krachten: zwart-witdenken, gevolgen, ernstig

26 aug. 2015

De effecten van zwart-witdenken strekken zich uit van op zijn minst aanzienlijk tot aan diverse vormen van zeer ernstig. Het eerstvolgende voorbeeld codateert met het opnemen van het item in Psychologische krachten, meteen ook demonstrerende hoe veelvoorkomend dit soort afwijkingen is:


Uit: De Volkskrant, 26-08-2015, column door Max Pam

Hundertwasser en Wittgenstein

Het was lang geleden dat ik in Wenen was geweest ...
    Op ons programma stond het Hondertwasserhaus dat in 1986 is gebouwd, en daarna het Wittgensteinhaus dat tussen 1926 en 1928 is voltooid. ...


Red.:   Hundertwasser is een beroemd architect, en Wittgenstein uitleg of detail een beroemd filosoof. Die laatste van de zeer analytisch soort, die de wereld dacht te kunnen vatten in een afnummerbaar aantal regels, uitgevoerd in een boek dat heet Tractacus Logico-Philosophicus uitleg of detail . Volgens de terminologie gedefinieerd alhier zijnde een gestoord idee. Dit zijn de gevolgen:
  Wittgenstein heeft dit huis in samenwerking met de architect Paul Engelmann ontworpen en gebouwd. Het was bestemd voor Margarete Stonborough-Wittgenstein, die er na haar huwelijk wilde gaan wonen, maar vanwege het ontbreken van elke decoratie en van elk ornament kon zij er niet aarden. Het eerste dat mijn vrouw inviel toen wij door de kamers dwaalden, was dat het huis door zijn afmetingen en verhoudingen intimiderend en kleinerend aanvoelde. Koud en contactloos. In de ultieme esthetische verhoudingen kan geen gewoon levend wezen wonen.
    Ikzelf was vooral geïnteresseerd in de kamer die de aannemers bij de bouw tot wanhoop had gedreven. In alles streefde Wittgenstein naar perfectie. Hij nam weken de tijd om over de maten (3:1, 3:2 of 2:1) na te denken. Toen het huis bijna klaar was, wilde hij ineens dat het plafond van een van de kamers met precies 30 millimeter zou worden verhoogd. De aannemer kreeg van woede bijna een rolberoerte en ook Engelmann, die geprezen moet worden om zijn engelgeduld, vroeg zich af of dit nodig was. Hij nam daarmee het risico om voor het leven door Wittgenstein verstoten te worden.

Het gevolg van het storing van het zwart-witdenken is een bijna volledig gestoorde geest.


Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , Algemeen overzicht  , of site home  .