WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Religie en psyche: sektarisme

11 jan.2009

De gevolgen die de religie op de geest heeft worden natuurlijk het beste zichtbaar voor de sterke vormen van religie:


Uit: Volkskrant Magazine, 10-01-2009, onder redactie van Machteld van Gelder

Jehova's of onze dochter?

Onze dochter kreeg drie jaar geleden, ze was toen net 17, verkering met een jongen die Jehovagetuige is. Langzaam heeft hij haar zijn geloof binnengehaald. Hij praat haar schuldgevoelens aan, is veeleisend, maakt haar onzeker. We zien onze dochter wegglijden, ze gaat twee keer per week mee naar bijeenkomsten. Ze doet het allemaal voor hem, ze is bang hem te verliezen. Ze heeft last van lichamelijke klachten (hoofdpijn, hyperventilatie en hartkloppingen) maar mag van hem niet naar een psycholoog, alles moet binnen de organisatie worden opgelost. Er wordt nu aan twee kanten aan haar getrokken: door hem met de hele organisatie en door ons, het gezin. Ze woont nu ruim een jaar op kamers, ze is student, maar mengt zich niet in het studentenleven. Soms hebben we een goed gesprek en weet ze dat het niet bij haar past, maar ze kan er niet tegenop. Ze bespreekt alles meteen met hem, waarna wij weer andere antwoorden krijgen. Hoe kunnen we haar helpen?
Naam en adres bekend bij de redactie


Red.:   Dit waren wat reacties:
 
  Gesloten
Jehovagetuigen vormen een gesloten systeem. Iedereen die kritisch is, wordt gezien als de duivel. Jullie dochter zou wel willen luisteren maar kan dit waarschijnlijk niet. Volgens J.G. zijn jullie 'wereldsen' en die worden vermoord tijdens Armageddon. Ze lijkt z gehersenspoeld dat ze dit gelooft en er bang voor is.
    Advies: blijf luisteren, spiegel haar uitspraken en adviseer haar zo min mogelijk. Haar lichaam zegt het namelijk al.
    De organisatie legt de keuzevrijheid van het individu aan banden. Tot nu toe is ze gewend dat iedereen (vriend en J.G.) maar ook jullie, zeiden wat ze moest doen. Als jullie hiermee stoppen, zal dit haar verwarren. Want waar is de duivel die tegenwerkt? Die verwarring leidt wellicht tot verwondering en het vermogen haar eigen denkvermogen weer aan te spreken.
Melanie Drent (28), Rotterdam
P.S. Ik ben opgegroeid in de organisatie (lees: sekte) van J.G. en daar op mijn 18de uitgestapt.

Boek
Het belangrijkste is een open oor, hart en vooral ook een open huis te houden voor jullie dochter. Ze moet weten dat ze te allen tijde bij jullie kan terugkomen. Ook raad ik jullie aan het boek van Josy Doyon te lezen: Herders zonder erbarmen: tien jaren Jehovah's getuige. Mij heeft het indertijd de ogen geopend en hopelijk doet het dat ook bij jullie dochter.
A.A. Inderwisch (pastor en theoloog, 35), Weert

Welkom
Ik heb in een sekte gezeten. Uw dochter is meerderjarig, dus juridisch kunt u niets doen (als u al zou willen). Uw dochter is onzeker en een (woorden-)strijd zult u altijd verliezen. Het enige wat u kunt doen is haar laten weten en laten merken dat u van haar houdt, wat haar keuze ook is; dat ze bij u altijd welkom is. Probeer haar niet om te praten, u kunt hooguit laten weten wat u van Jehova's vindt, maar zonder haar (of haar vriend) te beschuldigen. Maak het gezellig als u haar ziet. Hopelijk komt ze uiteindelijk tot inzicht.
Hans Sas (48), Nieuwerkerk a/d IJssel

Waanzinnigen
Ik heb een zus verloren aan de Jehovagetuigen. Ze verhing zich na drie jaar; mentaal en fysiek volkomen kapot. Mijn jongere broer heeft ruim negen jaar gezworven, in caravans gezeten, zijn naam veranderd en een zware baard laten staan. Maar ze blijven hem zoeken. Hij woont nu weer in een gewoon huis en heeft een relatie. De terreur als je je wilt losmaken is ongekend, er wordt in feite niets getolereerd. Men accepteert geen zwakkelingen, iedereen moet de Wachttoren verkopen en op gezette tijden langs de deuren. Deze godsdienstwaanzinnigen zijn niet te onderschatten. Uw dochter is meerderjarig; er zijn maar twee opties: f je laat haar helemaal los f je separeert haar definitief van de J.G.
A.N.W. (70, man)

Erkenning
Dat je dochter met een Jehovagetuige een relatie aangaat, wijst erop dat er in haar een religieuze vrouw schuilt met een sterke innerlijke kant. Geef haar daarvoor erkenning.
    Zet je dochter niet onder druk, daarmee raak je haar kwijt. De Jehovagetuigen zullen haar zwaar onder druk zetten. Luister naar wat zij te vertellen heeft en concentreer je niet op goede raad.
    Kijk samen eens naar Hour of Power (zondag 9.00 uur RTL5), en praat er samen over. Hier hoor je een positieve bijbelse boodschap van een predikant met levenservaring en verstand van psychologie.
Hans Roeloffzen (56), Groningen

Uit deze adviezen valt als eerste gemeenschappelijke deler te leren dat iemand ie religieus denkt totaal niet vatbaar is voor argumenten, dat wil zeggen: voor redelijke of rationele argumenten. Al deze adviezen bevestigen dus de stelling van deze website: religie is volkomen strijdig met redelijk denken, de ratio.
    Het tweede dat naar voren komt is de schade voor de geest van de betrokken persoon. Redelijk denken, het gebruik van de grote hersenen, is een natuurlijke behoefte omdat de mens die hersenen voor dat doel heeft, en het langdurig niet voldoen aan die behoeft brengt schade toe - die schade leidt tot geestelijk niet-welbevinden. Voor de direct betrokken persoon tot  lichamelijke klachten van hoofdpijn, hyperventilatie en hartkloppingen, en in ander genoemd geval tot zelfmoord.
    Nu zijn de Jehova's Getuigen zo streng dat men het een sekte noemt, maar de de overige godsdiensten verschillen alleen gradueel, en vertonen precies dezelfde problemen, zij het in wat mindere mate. Voor de grote godsdiensten is dat opzichtig het ergste voor de islam, dan de Joodse en uiteindelijk de Christenen. Maar de variatie binnen ieder van de groepen is dusdanig groot, dat er geen sprake is van een regel die voor individuen van toepassing is: vele Christenen zijn erger dan vele moslims.


Naar Religie en psyche  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of site home  .