Bronnen bij Cultuur, vermenging: segregatie

Eigenlijk is het een oude en trivale wijsheid dat gelijksoortige mensen elkaar aantrekken. Voor de volledigheid toch maar een bron - de auteur is hoogleraar psychologie (Intermediair, 29-05-2009, column door Roos Vonk):
  Roos Vonk: wijsheid achteraf

Tegenpolen trekken elkaar aan. Waar of niet waar? Iemand die niet op je lijkt, is spannender, minder voorspelbaar. Je kunt elkaar goed aanvullen. Het gaat minder snel vervelen. Het lijkt logisch...

Aan de andere kant zou het ook heel logisch kunnen zijn dat je goed overweg kunt met iemand die op je lijkt. Je hebt dezelfde waarden, dezelfde interesses, je begrijpt elkaar beter.
    De conclusie van vele onderzoeksresultaten is: 'birds of a feather flock together'. Mensen die op elkaar lijken, bouwen makkelijker vriendschappen op, nemen elkaar vaker aan voor banen en voelen zich tot elkaar aangetrokken. (Sekse is in feite het enige kenmerk waarvoor geldt dat tegenpolen op elkaar vallen.)   ...


En het samenklonteren van immigranten is dus niets meer dan een logisch en voorspelbaar proces. Segregatie hoeft dus beslist niet het gevolg te zijn van een extern proces, externe druk - het proces binnen de groep is meer dan voldoende.
    Wie dus segregatie wil bestrijden vanwege de negatieve effecten ervan zal dus deze natuurlijke trek moet bestrijden, en niet eventuele externe factoren.


Naar Cultuur, vermenging, sociaal vertrouwen , Cultuur, vermenging , of site home .

17 jun.2009