Bronnen bij Houding top V, netwerken: politiek en bedrijfsleven

Een van de meest illustratieve vormen van netwerken is die zichtbaar wordt bij "transfers" van politiek (en hoge ambtenarij) naar bedrijfsleven en omgekeerd (hoewel dat laatste veel minder voorkomt, in verband met de factor geld). Onderstaand een eerste bron, hoewel er hier zeer vele van zijn. Het betekent dat degenen  die in politiek en ambtenarij de besluiten nemen, deze doen met het belang van het bedrijfsleven in het achterhoofd, en waarschijnlijk ook in het voorhoofd. Hierbij aangetekend dat er best goede redenen zijn om aan het belang van het bedrijfsleven te denken, maar dat dit zelden het soort belangen zijn waar dit soort mensen voor opkomen - hen gaat het meer om het geld dat ze er persoonlijk uit kunnen trekken, in plaats van export of arbeidsplaatsen.


Uit: De Volkskrant, 09-11-2005, van een verslaggever

Topambtenaar vertrekt naar NIB Capital

Topambtenaar Kees van Dijkhuizen van het ministerie van Financiën legt per onmiddellijk zijn functie neer. De thesaurier-generaal wordt de nieuwe financieel directeur van de commerciële bank NIB Capital.


Van Dijkhuizen (49) wil de schijn van belangenverstrengeling met zijn nieuwe baan voorkomen. Van Dijkhuizen heeft een zeer goede relatie met minister Zalm van Financiën. Op voorspraak van Zalm polste premier Balkenende Van Dijkhuizen aanvankelijk als minister van Financiën in het kabinet Balkenende I. Zalm was daarin de beoogd minister van Volksgezondheid. Van Dijkhuizen sloeg het aanbod echter af. ..... Met zijn overstap naar het bankwezen maakt hij een eind aan een ambtelijke carrière van zesentwintig jaar, vooral op het ministerie van Financiën.


Red.:
   Dat van de schijn van belangenverstrengeling tegengaan is natuurlijk alleen maar een doekje voor het bloeden.
    Nog een aantaal voorbeelden:


Uit: De Volkskrant, 02-02-2011, door Tjerk Gualthérie van Weezel

Wat ziet Ernst & Young in Jan Peter Balkenende?

Jan Peter Balkenende is van de straat. Hij wordt vier dagen per week partner bij accountantsbureau Ernst & Young. Hij werkt al een dag per week als hoogleraar.
Wouter Bos ging ook al naar een accountantskantoor, wat hebben oud-politici daar te zoeken?

Het zal Ernst & Young niet om de kennis van begrotingen te doen zijn. Oud-politici hoeven ook geen jaarrekeningen goed te keuren. Balkenende wordt, net als Bos, adviseur. Ernst & Young, dat wereldwijd 144 duizend werknemers heeft, adviseert bedrijven bij strategische vraagstukken.   ...

Is dit een opmerkelijke stap voor een oud-premier?
...    Er zijn wel meer oud-premiers die de overstap naar het bedrijfsleven maakten. Zo kreeg Wim Kok kort na zijn aftreden commissariaten bij ING en Shell. Ook Piet de Jong en Barend Biesheuvel stortten zich in de dagen na hun premierschap op controlerende posities bij grote Nederlandse bedrijven. ...

Over geld gesproken...
Daarover doet Ernst & Young geen uitspraken. Maar het is wel te herleiden: het inkomen van een partner hangt af van de winst. Bij een gemiddeld jaar zou dat voor een zij-instromer die 'op basis van ervaring' op het hoogste niveau begint, naar schatting 750 duizend euro zijn. Dat is ruim vier keer de Balkenendenorm.


Red.:    Bekend is de uitdrukking (van de Amerikaanse president Eisenhower) "het militair-industriële complex". Veel gevaarlijker is "het politiek-industriële complex".
    De volgenden uit het laatste kabinet:


Uit: De Volkskrant, 16-02-2011, van verslaggeefsters Yvonne Hofs en Kim van Keken

'Wunderkind' Eurlings landt zoals verwacht bij KLM

Oud-minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (37) wordt directeur bij KLM. Hij gaat daar de luchtvrachtdivisie leiden. ...
    De voormalige CDA-politicus treedt op 1 april toe tot de directie van de luchtvaartmaatschappij. KLM heeft dit dinsdag bekendgemaakt. Als directielid zal Eurlings samenwerken met en direct rapporteren aan bestuursvoorzitter Peter Hartman.
    Eurlings was tot half oktober minister. ...
    Over de vraag waar Eurlings zijn professionele loopbaan zou voortzetten, is driftig gespeculeerd. KLM werd van begin af aan genoemd als mogelijke nieuwe werkgever voor het Wunderkind.    ...


Uit: DePers.nl, 17-02-2011.

Ex-politicus Benschop hoge functie bij Shell

Dick Benschop is benoemd tot president-directeur van Shell Nederland. De voormalige PvdA-politicus, al sinds 2003 in dienst van het energieconcern, volgt Peter de Wit op. De Wit gaat met pensioen, na een loopbaan bij Shell die in 1970 begon.
    De 53-jarige Benschop is bij de buitenwacht vooral bekend geworden vanwege zijn politieke carriere. Zo was hij van 1998 tot 2002 staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Kok.   ...
 

Red.:   Ook instellingen als De Nederlandsche Bank vallen in ieder geval informeel onder de overheid:


Uit: De Volkskrant, 29-04-2011, van verslaggevers Douwe Douwes en Robert Giebels

DNB-top heeft plots politieke dimensie

De president van De Nederlandsche Bank, toezichthouder der banken, moet vooral onafhankelijk zijn. Toch is de benoeming van de opvolger van Nout Wellink in de politieke arena beland.   ...
    Er circuleert een officieus lijstje van DNB met drie namen van kandidaten. Naast Hoogduin zijn dat Kees van Dijkhuizen en Jeroen Kremers, twee mannen die hun sporen hebben verdiend op het ministerie van De Jager. Het drietal is door de raad van commissarissen van DNB naar voren geschoven. In die raad zitten prominenten zoals oud-VVD-leider Frits Bolkestein, oud-Philips topman Gerard Kleisterlee en de gepensioneerde Corus-topman Fokko van Duyne. Zou De Jager de voorkeur van de DNB-commissarissen terzijde schuiven, dan botst dat met zijn eigen voornemen om de raad van commissarissen meer gewicht te geven.   ...


Red.:   En zit dus ook vol met lieden uit het bedrijfsleven.
    Een overzichtje:


Uit: De Volkskrant, 04-02-2014, van verslaggever Ariejan Korteweg

Nederlandse ministers worden wel erg makkelijk topman

'Stel een ethische commissie in tot wie iedere afzwaaiende politicus zich bij twijfel kan wenden.' Dat is de remedie van GroenLinks voor de belangenverstrengeling bij Nederlandse politici zoals de Europese Commissie die in haar maandag gepubliceerde rapport signaleert.    ...
    Harde corruptie of het vragen van steekpenningen komt volgens het rapport in Nederland niet veel voor. Maar op het hellende vlak van belangenverstrengeling, dubbele petten en draaideurregelingen is er nog genoeg winst te halen. Wouter Bos en Jan Peter Balkenende die beide partner werden bij een consultancyfirma; Maxime Verhagen, die minister van Economische zaken was en daarna voorzitter werd van Bouwend Nederland; André Rouvoet, eerst minister van Jeugd en Gezin, later voorzitter van de Zorgverzekeraars Nederland - valt dat allemaal binnen de ethische regels? Meest in het oog springende voorbeeld is Camiel Eurlings, tot oktober 2010 minister van Verkeer en Waterstaat en tegenwoordig president-directeur van de KLM. ...


Red.:   Het is meer dan de schijn van belangverstrengeling. Maar omdat het de top betreft, hoor je er dus weinig tot niets over qua bezwaren. Ook niet van de media, want s inmiddels duidelijk: die collaboreren met de top .
    En weer een geval:


Uit: De Volkskrant, 22-07-2014, door Wilco Dekker

Voormalige ministers | Topbanen bedrijfsleven

Oud-minister De Jager krijgt topbaan KPN

Jan Kees de Jager wordt financieel directeur van KPN. Tot 2012 was hij CDA-minister van Financiën in Rutte I.


Een oud-minister in de top van het bedrijfsleven, mag dat?
Ja. Diverse landen, en ook 'Brussel', hebben regels voor wat oud-bewindslieden na hun terugtreden wel en niet mogen, om belangenverstrengeling of de schijn daarvan te vermijden. Ze mogen bijvoorbeeld (een periode) niet naar een post op hun beleidsterrein in het bedrijfsleven.
    In Nederland is dat niet zo. Hier is het 'gewenst' dat een oud-minister 'bij het aanvaarden van een functie na afloop van zijn ambtsperiode zo handelt dat daarmee niet de schijn wordt gewekt dat hij of zij tijdens zijn ambtsuitoefening onzuiver heeft gehandeld c.q. verkeerd omgaat met de kennis die hij tijdens die periode heeft opgedaan', schreef toenmalig minister Piet Hein Donner drie jaar geleden.
    Dat is het, wat de regels betreft. De Jager is bepaald niet de enige. Oud-CDA-minister Camiel Eurlings is de baas van KLM, oud-PvdA-staatssecretaris Dick Benschop is president-directeur van Shell Nederland. Andersom gebeurt ook: Martin van Rijn verliet een goedbetaalde post bij pensioenuitvoerder PGGM om PvdA-staatssecretaris van Volksgezondheid te worden.

Wat gaat De Jager verdienen?
625 duizend euro basissalaris, exclusief eventuele korte- en langetermijnbonussen. Een minister verdient ongeveer anderhalve ton. ...


Red.:   Institutionele corruptie.
    Of in de woorden van de enige bij de Volkskrant-economieredactie die niet volledig in de zakken van de neoliberale geldfascisten zit:


De Volkskrant, 22-07-2014, van verslaggever Peter de Waard

Glansrijke carrière in bedrijfsleven? Word eerst eens minister

Grote concerns en hun aandeelhouders klagen graag over politici. Maar ze halen ze ook heel graag zelf binnen. Vooral voormalige ministers van Financiën en Economische Zaken zijn bij het bedrijfsleven populair als topmanagers. Ze beschikken over grote netwerken en kunnen deuren openen die anders gesloten blijven. Van de vijftien ministers van Financiën die Nederland sinds de oorlog heeft gekend, bleef er maar één - Anne Vondeling - ook na zijn aftreden in de politiek. De andere veertien kregen een baan bij een belangrijke financiële of toezichthoudende instelling. Één (Johan van de Kieft, bij zijn aftreden in 1956 al 72 jaar oud) ging meteen met pensioen.
    Piet Lieftinck en Johan Witteveen kregen een hoge functie bij het IMF. Jelle Zijlstra en Wim Duisenberg werden president van De Nederlandsche Bank en de laatste later ook nog van de Europese Centrale Bank. En Frans Andriessen werd Europees Commissaris.
    Hendrik Jan Hofstra - minister van Financiën van 1956 tot 1958 - werd drie jaar later vice-president van de scheepswerf Verolme, hetgeen tot een heftige polemiek leidde hoe een socialist deze baan kon combineren met het lidmaatschap van de PvdA. Roelof Nelissen (minister van 1971 tot 1973) werd één jaar na zijn aftreden baas van de Amrobank.
    Van alle na-oorlogse minister van Financiën stak Fons van der Stee iedereen naar de kroon. 'Soepele Fons' verzamelde meer dan twintig commissariaten bij elkaar, waarvan vele (Wessanen, Handelsveem, Tulip Computers, Vredestein, Credit Lyonnais Bank Nederland) als voorzitter. Onno Ruding bleef na zijn aftreden in 1989 negen maanden ambtloos. Daarna werd hij voorzitter van het NCW en nog anderhalf jaar later trad hij toe tot de raad van bestuur van de Amerikaanse bank Citicorp. Rudings opvolger Wim Kok zou eerst twee periodes premier zijn voordat hij ook in het bedrijfsleven stapte. Een jaar na zijn aftreden werd hij commissaris bij vier grote ondernemingen (ING, Shell, TPG Post en KLM) tegelijkertijd. Daarnaast zat hij in vele raden van toezicht. Van zijn opvolgers is Gerrit Zalm nu de baas van ABN Amro, Hans Hoogervorst na baas van de AFM te zijn geweest bestuurder van de International Accounting Standards Board in Londen en is Wouter Bos nu bestuursvoorzitter van het VU Academisch Centrum.
    Alleen ministers van Economische Zaken hebben vaker carrière in het bedrijfsleven gemaakt. Jan van den Brink was na zijn ministerschap jarenlang topman van de Amrobank. Joop Bakker werd bestuursvoorzitter van Ago Verzekeringen en stond aan de basis van het huidige Aegon, Jan Willem de Pous was twintig jaar SER-voorzitter en had talrijke commissariaten (Philips, RSV, Wolters Samsom, Gero, Homburg), Harry Langman zou vele jaren bestuurder van de ABN zijn, Gijs van Aardenne commissaris bij DSM, Rudolf de Korte bestuurslid van de Europese Investeringsbank, Koos Andriessen bestuursvoorzitter van de vatenfabriek Van Leer, Hans Wijers bestuursvoorzitter van AkzoNobel, Joop Wijn bestuurslid van de ABN Amro, Maria van der Hoeven directeur van het Energie Agentschap in Parijs en Maxime Verhagen directeur van Bouwend Nederland.
    Één na-oorlogse minister van Economische Zaken zou de landelijke politiek trouw blijven en bezweek niet voor de verlokkingen van het bedrijfsleven of een andere functie. Zijn naam was Joop den Uyl.


Red.:   Dit is het hele artikel. Er viel niet in te schrappen. Ieder woord (het is alleen een rijtje feiten) is van maatschappelijke betekenis, of beter: grote maatschappelijke betekenis.


Naar Houding top V , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .