Bronnen bij Meritocratie: resultaat netwerken

De waarde van het netwerkmodel kan natuurlijk het best worden afgemeten aan de resultaten. En wie de prestaties van bestuurlijk Nederland gedurende enige tijd volgt, wendt zich vol walging af. Hieronder enkele recente voorbeelden (Volkskrant.nl, 22-04-2009, van verslaggeefster Anja Sligter):
  'Nijmeegse schouwburgdirecteur loog CV bij elkaar’

De schouwburgdirecteur van Nijmegen, Albert Krielen, is een leugenaar. Op zijn CV staat dat hij KLM-piloot was, werkte als topman bij Philips in Japan en PvdA-wethouder in Rotterdam is geweest. Dagblad de Gelderlander heeft deze gegevens gecheckt en ze blijken onjuist.    ...
    Juist woensdagavond wordt een nog geheim rapport over de slechte financiële situatie van de schouwburg en het schimmige, hoogstwaarschijnlijk frauduleuze declaratiegedrag van de directeur door de raad besproken. Hij zou zichzelf als theaterproducent bijvoorbeeld opdrachten hebben verstrekt.
    Tielen is in 2002 door een headhunter GITP voorgesteld als kandidaat. Zijn arbeidsverleden is toen niet onderzocht, noch zijn er blijkbaar referenties gepleegd. In de zeven jaar dat hij schouwburgdirecteur was, is hij in het stedelijke netwerk omhoog geklommen. Hij was lid van de Rotary en een gezien persoon in Nijmegen.

De laatste alinea zegt niet allen dat het netwerken een wrak model is, maar ook dat de bedrijven die binnen dit circuit werken: headhunters en dergelijke, ook volkomen disfunctioneren. Ook zij hanteren het netwerkmodel, en kijken niet naar werkelijk geleverde prestaties.
    De plaats waar die werkelijkheid te vinden is, is natuurlijk ook volstrekt duidelijk voor mensen met gezond verstand (de Volkskrant, 25-04-2009, van verslaggeefster Anja Sligter):
  Ontmaskering van een serieleugenaar

De Nijmeegse schouwburgdirecteur Albert Krielen stapte deze week op, toen bleek dat hij tal van zaken op zijn cv uit zijn duim had gezogen.

...    De ontmaskering begon bij de werknemers. Een personeelsenquête toonde dat niemand hem nog vertrouwde of geloofde. Zij merkten dat de verhalen op de website van Krielen al te doorzichtig waren. Een avondje googelen en ze konden een voor een worden doorgeprikt.    ...

Maar de werkvloer is natuurlijk de laatste plaats waar een organisatie die bemand is vanuit het netwerkmodel gaat zoeken - de werkvloer is plebs dat je zo ver mogelijk van je weg moet moet houden. Ze zouden er is achter kunnen komen dat al (nou ja, veel van) dat besturen gebakken lucht is.

Nog een voorbeeld (de Volkskrant, 23-04-2009, van verslaggeefster Karin Sitalsing):
  Doelgerichte boer houdt van functies om de macht

Profiel Marc Calon (50) | De gedeputeerde is ijdel en aanwezig, maar weet wat hij wil.

Ineens was Marc Calon (50) landelijk bekend,. toen bleek dat hij als voorzitter van Aedes twee ton zou verdienen met een werkweek van drie dagen. Wat ook niet hielp om de commotie te dempen: de voorzitter van de raad van comm'issarissen was oud-commissaris van de koningin in Groningen, Hans Alders. Die kende gedeputeerde Calon nog uit zijn tijd in Groningen.
    Woningcorporaties overwogen uit de brancheorganisatie Aedes te stappen, of dreigden tegen Calons benoeming te stemmen. Daarop leverde Calon een kwart van zijn salaris in.
    In Noord-Nederland is Marc Calon al langer bekend. Sinds tien jaar is de PvdA'er gedeputeerde in Groningen. Vorig jaar kwam hij onder vuur te liggen, toen bleek dat hij de zaken rond de aanleg van de miljonairs-enclave Blauwe-stad niet goed had geregeld. l\vee van de drie ontwikkelaars hadden toegezegd honderden kavels te zullen afnemen, maar trokken zich terug. Calon overleefde een motie van wantrouwen.
    Ook werd hem aangerekend dat de provincie 30 miljoen euro had weggezet bij een IJslandse bank. En het vier jaar geleden als 'grootste nieuwbouwproject van het Noorden' aangekondigde Meerstad, ook een 'kindje' van Calon, loopt al een poosje ernstige vertraging op.    ...

Ook hier gaat het om de combinatie van hoe hij er is gekomen, via het netwerk, en zijn vaardigheden. Nu worden die in de rest van artikel positief besproken. Terwijl de genoemde zaken kwesties van sterke incompetentie zijn. Welke combinatie van zaken vooral één ding zegt: hoe laag de standaard ligt - het niveau van besturen is zo verschrikkelijk laag, dat drie of vier grote missers onbelangrijk zijn. Het netwerken levert een schrikbarend laag niveau van besturen op.


Naar Meritocratie , of site home .

29 apr.2009