Sociologische begrippen: culturele nederlaag, vergelijking

Een van de nieuwe begrippen geïntroduceerd in Sociologische krachten is dat van cultural defeat - culturele nederlaag . Een van de zaken die het verklaart is het verschil in houding en gedrag van de verschillende generaties allochtone immigranten: de eerste vergelijkt met thuisland en ziet grote vooruitgang, de tweede met gastheerland en ziet grote achterstand en de derde ziet een onoverbrugbare afstand: de culturele nederlaag.

Dit was door deze redactie bedacht op grond van gezond verstand, maar nu is er een in dit opzicht volkomen betrouwbare bron dat het inderdaad zo werkt. Die bron is de student Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam, filmmaker, columnist voor KRO Hemelbestormers en vaste schrijver voor wijblijvenhier.nl   Abdelkarim El-Fassi uitleg of detail , die ook met grote regelmaat te vinden is op de Nederlandhaat-zaai-site Joop.nl, om daar zijn afkeer van Nederland te belijden (de website wijblijvenhier.nl is daar speciaal voor opgericht door moslims - Joop.nl is officieel beheerd door Nederlanders maar ook daar zijn moslim-redacteuren in de meerderheid).

In het onderhavige artikel trekt El-Fassi ten strijde tegen burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, de man die zijn dochters liever niet met niet-moslims ziet trouwen maar kennelijk niet genoeg verblind is om te zien dat er iets mis dreigt te gaan in de verhouding met Nederlanders na het uitkomen van de massale steun van Nederlandse (en andere Europese) moslims aan ISIS (Joop.nl, 24-12-2014, door Abdelkarim El-Fassi - Journalist uitleg of detail ):
  Open brief aan burgemeester Aboutaleb

Als u dit als burgervader niet snapt, dan vraag ik me serieus af of u wel geschikt bent om hoofd van het gezin te zijn


Beste burgemeester Aboutaleb, In een interview met Vers Beton heeft u gezegd dat moslims de enige zijn die de angst voor de islam weg kunnen nemen. Bijdrages van autochtonen zouden van nul en generlei waarde zijn. ...

Enzovoort. En in het kader daarvan doet El-Fassi de hier relevante uitspraak:
  ... Hoezeer we ook op elkaar lijken, via onze identiteiten en idealen: ik denk dat we ook best van elkaar verschillen. Met name uw visie op hoe de Marokkaanse en moslimgemeenschap zich zou moeten gedragen. Ik wijt dat hoofdzakelijk aan het gegeven dat u van een andere generatie bent. Een wijze vriend zei ooit:
  "Aboutaleb snapt het niet. Kijk, hij heeft de ezel als referentiekader. Toen hij in Nederland aankwam zag hij een trein en dacht: 'ooh wat bijzonder'”. Wij jongeren hebben de trein als referentiekader. Wanneer wij naar Marokko gaan en een ezel zien denken we net als de meeste Nederlandse staatsburgers: 'kijk, wat bijzonder.'”

Waar u Nederland in vrijwel al uw optredens bedankt voor het accepteren van de kansen, zien wij dat als vanzelfsprekendheid. Als een toevalligheid. Als verdienste waar vooral onze ouders debet aan zijn.

Vertaald: "Wij kijken om ons heen en kijken naar Nederland, en zien dat we daar kansen krijgen. En hoewel we gelijke kansen krijgen, presteren we als groep toch veel minder." Aangevuld door de onbewuste of bewuste vergelijking van het krijgen van kansen in Nederland met het gebrek aan kansen in Marokko, zijnde het bewijs van de enorme voorsprong van Nederland ten opzichte van Marokko.
    En zo voelt de tweede/derde generatie dus het bestaan van de culturele nederlaag.
    Een bestaan en bewijs dat met ieder stukje vooruitgang op de Nederlandse ladder juist harder in het gezicht wordt gesmeten. Vandaar dat de culturele nederlaag het ergst is bij juist de wat hoger opgeleiden.


Naar Sociologische krachten , of site home .

30 dec.2014