Bronnen bij Sociologische begrippen: overheid, noodzaak

Voordat er hier uitspraken gedaan worden over de argumenten voor en de voorstanders van een kleine overheid , eerst een pleidooi er tegen (de Volkskrant, 21-06-2014, ingezonden brief van Henk Slechte, Schiedam):
  Toezichthouders

Sinds de paarse politiek besloot dat we af moesten van onze publieke diensten en die geheel of gedeeltelijk aan de markt moesten overlaten, is Nederland in het gezegende bezit van wat we de semipublieke sector noemen. Die opereert op het snijvlak van overheid en bedrijfsleven, en werkt meestal bedrijfsmatig. Omdat die sector wordt gefinancierd met publieke middelen, is staatstoezicht onvermijdelijk (Binnenland, O&O,18 juni). Daaraan danken we toezichthouders die zich sieren met het woord 'autoriteit', zoals de Zorgautoriteit.
    Die toezichthouders en hun bureaus zijn als paddestoelen uit de grond geschoten en leveren goed betaalde banen op, maar ook macht en status. Omdat de geest gewillig is maar het vlees zwak, leveren ze ook veel financiële en morele schandalen op, en blijkt het toezicht er vaak bij in te schieten. De grens tussen overheid en bedrijfsleven is nu eenmaal vaag en wordt dus makkelijk overschreden.
    In ons digitale tijdperk blijft dat zelden lang verborgen. Als hoofdtoezichthouder Langejan van de Zorgautoriteit dan onder druk van de publieke opinie opstapt, mag hij van de overheid nog een jaartje blijven.
    Omdat hij ambtenaar is en de overheid geen vertrekpremie kent? Als een politieke partij belooft mij en alle Nederlanders de oorspronkelijke publieke sector terug te geven, stem ik op die partij ongeacht de rest van haar programma. Het is genoeg geweest.

Een uiterst simpele zaak dus, die in één keer is afgehandeld. En zonder verder bewijs kan worden uitgebreid met alles wat hier op lijkt: energie, vervoer, zorg, banken, enzovoort. Allemaal zaken die inmiddels grotendeels vermarkt zijn met even negatieve gevolgen.
    Waarop de conclusies omtrent de aanhangers van een kleine overheid nu getrokken kunnen worden: het zijn neoliberale ploerten met slechts één ding voor eigen: andermans geld naar eigen zak.
    Wat dus slaat op de hele rechtse sector, en vrijwel de gehele media inclusief de hele Volkskrant op Peter de Waard na, die al die drie decennia met en sinds die Paarse kabinetten loopt te schoppen tegen de overheid. Het is vooral die steun in de media die de kaalslag sinds de Paarse kabinetten mogelijk heeft gemaakt.


Naar Sociologische krachten , of site home .

23 jun.2014