WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Sociologische begrippen: socialisme, vermenging, extern

7 apr.2013

De externe incompatibiliteit van een socialistisch systeem met een neoliberaal systeem, dat wil zeggen: zonder beperkingen in reizen, is al heel lang bekend, maar wordt zo veel mogelijk ontkend in westerse media. Hier is een enkel voorbeeld uit een lange reeks soortgelijke gevallen:


Uit: De Volkskrant, 05-04-2013, van de buitenlandredactie

Balletdansers Cuba wijken uit na optreden in Mexico

Zeven leden van het Nationale Ballet van Cuba hebben de benen genomen na een optreden in Mexico. Een woordvoerder van het ballet bevestigde dat de dansers zijn 'overgelopen'. Zes van hen zouden zijn doorgereisd naar Miami, waar een grote Cubaanse gemeenschap woont en zij zelf ook familieleden hebben.
    Het is niet de eerste keer dat dansers van het prestigieuze gezelschap hun heil zoeken buiten het communistische Cuba. 'Het is de moeilijkste beslissing die ik in mijn leven heb genomen, maar wij denken niet aan het verleden, maar aan de toekomst. Wij waren vastbesloten een beter artistiek leven en een betere economische toekomst voor onze gezinnen te zoeken', zei een van de zeven, Annie Ruiz Daz (24) deze week op de Spaanstalige website Caf Fuerta, die wordt beheerd door Cubaanse bannelingen in de Verenigde Staten.    ...


Red.:   Hier gaat het natuurlijk om slechts n enkel ding, hier aangeduid als  'een betere economische toekomst'. Wat natuurlij een eufemisme is voor "Ik kan in het westen rijker worden", volgens de bekende verbuiging van het "psychologische sterke werkwoord" volgens Bertand Russell uitleg of detail , hier: "Ik wil een beter economische toestand voor mezelf",  "Jij bent alleen maar op geld uit", en "Hij is een gewetenloze graaier".
    De reden voor externe incompatibiliteit wordt hier toevalligerwijs ook expliciet verwoord:

  Volgens directeur Ramona de Sa van de balletschool in Havana, waar zes van de overlopers hun opleiding volgden, gaat er veel talent verloren voor Cuba. ...
    Het illegale vertrek van artsen, wetenschappers, dansers, atleten en anderen die een kostbare opleiding hebben gevolgd, wordt door de Cubaanse overheid beschouwd als landverraad. Wie bij het in 1948 opgerichte Nationaal Ballet van Cuba wil dansen, dient een opleiding van negen jaar te volgen.

De gebruikelijke voorstelling van zaken in de westerse media is dat deze vorm van overlopen bewijst dat het sociale systeem niet deugt, en het westerse neoliberale model wel deugt. Natuurlijk is deze redenatie volstrekt onjuist. Het enige dat dit soort overlopen bewijst, is dat egosme een universeel menselijke trek is, die bevorderd wordt in het neoliberalisme.


Naar Sociologische krachten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .