WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Sociologische begrippen: socialisten, term

3 okt.2013

De belangrijkste rol in het ontstaan van de sterk negatieve connotatie verbonden met de term "socialisten" wordt gespeeld door de media. Hier een enkel voorbeeld uit een langdurige en persistente stroom:


Uit: De Volkskrant, 03-10-2013, van correspondent Patrick van IJzendoorn

'Red Ed' boos over karaktermoord sr.

De Britse oppositieleider Ed Miliband heeft woedend gereageerd op de karaktermoord van The Daily Mail op zijn in 1994 overleden vader. Onder de kop 'De man die Groot-BrittanniŽ haatte' werd de marxistische socioloog Ralph Miliband er min of meer van beticht een landverrader te zijn geweest. Het artikel volgde op de omarming van het socialisme door de Labour-voorman tijdens het partijcongres.
    'Rode Ed heeft beloofd het socialisme als een eerbetoon aan zijn marxistische vader terug te brengen. Waar geloofde Miliband senior werkelijk in? Het antwoord moet een ieder die van dit land houdt schokken.' Met deze woorden begon Geoffrey Levy zijn 'essay' over Ralph Miliband, die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog naar Engeland vluchtte. De Belgisch-joodse jongen zou drie jaar dienen bij de Britse marine.
  Dat oorlogsverleden kwam er bekaaid af in  Levy's artikel. Liever schreef de auteur over het bezoek dat de 17-jarige immigrant bracht aan het graf van Karl Marx en over Ralphs klachten aangaande het 'rabiate nationalisme' van zijn nieuwe landgenoten. Uitgebreid belichtte Levy de afkeer die Miliband, die zou uitgroeien tot bekende intellectueel, koesterde jegens het parlement, de monarchie, het onderwijssysteem, The Times, de kerk en het leger.
    De krant trok hier de conclusie uit dat Miliband senior zijn nieuwe vaderland haatte ...


Red.:   Hierbij doet het er eigenlijk niet toe wat de socialist ooit heeft gezegd en gedaan ... Het zijn allemaal vijanden.
    En uit Amerika:


Uit: De Volkskrant, 28-08-2015, van verslaggever Bert Lanting

Onafhankelijke socialist jaagt Democrtische partijtop de stuipen op het lijf

Bernie Sanders zet Hillary de voet dwars


Socialist is in de Verenigde Staten een van de ergste scheldwoorden die een politicus naar zijn hoofd geslingerd kan krijgen. ...


Red.:   Q.e.d. (Wat te bewijzen viel).


Naar Sociologische krachten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .