WERELD & DENKEN
 
 

Sociologische begrippen: symfonieorkest

15 jan.2014

Het symfonieorkest als symbool van capaciteit van een cultuur tot organisatie en specialisatie, kwam in eerste instantie bij de redactie op (in december 2014) als een lichte vorm van frivoliteit. Nog geen maand later is er al een eerste bevestiging van de serieusheid van het geval:


Uit: De Volkskrant, 14-01-2014, door Guido van Oorschot

Reportage | Chinese orkesten

De Chinezen komen

Deze week speelt het Shanghai Symphony Orchestra voor het eerst in Nederland. Het is volgens velen nog altijd het beste orkest in China, waar elk jaar minstens één symfonieorkest wordt opgericht.


Echo's van de exploderende orkestsector in China klinken begin januari aan de Middle Fuxing Road in Shanghai. Zondag of niet, hier wordt bouwstof gezogen, blank hout getimmerd en marmer gepolijst. Over twee maanden wordt de Shanghai Symphony Hall opgeleverd. Een grote zaal en een kamermuziekzaal: ze staan op trillingsvrije fundering en ook de akoestiek komt uit een meesterbrein.
    Het muzikale handwerk wordt vanaf september geleverd door het Shanghai Symphony Orchestra. Dat is het oudste en volgens sommigen beste symfonieorkest van China. Met enige creatieve rekenarij reiken de wortels tot in 1879. Toch maken de Shanghainezen pas nu hun Nederlandse debuut. Donderdag spelen ze in Eindhoven, volgende week in het Concertgebouw in Amsterdam.
    Dan kan de Nederlandse muziekliefhebber eindelijk weer eens peilen hoe het er met het orkestspel in China voorstaat. Sinds het Amsterdamse optreden van het Guangzhou Symphony Orchestra in 2003 - beleefde recensies - hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan. Jaarlijks wordt in China minstens een nieuw symfonieorkest opgericht. Concertzalen en operahuizen schieten de grond uit. Onderwijs, verslaggeving, bezoekersaantallen: alles aan de klassieke muziek bloeit.    ...


Red.:   Maar niet bij de Hindoestanen, niet bij de Arabieren en al helemaal niet bij de creolen. Kortom: ook dit volgt het inmiddels klassieke patroon van de sociaal-culturele indicatoren .


Naar Sociologische krachten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .