WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Sociologische begrippen: toezicht, tegenbelangen

15 jun.2014

Een werkend toezicht kan alleen blijven functioneren, als de groep die toezicht houdt niet dezelfde belangen heeft als de groep waarop toezicht moet worden gehouden . Of:


Uit: De Volkskrant, 13-06-2014, door Marcel van Silfhout, zelfstandig onderzoeksjournalist. Hij schreef op verzoek van prof. mr. Pieter van Vollenhoven het onlangs verschenen boek Uitgebeend, hoe veilig is ons voedsel nog?

Vleesveiligheid

Laat Volksgezondheid toezien op voedsel

Het toezicht op de voedselveiligheid hoort niet onder Economische Zaken, dat ook de agrarische belangen behartigt, maar onder Volksgezondheid.


...    De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hoort niet op Economische Zaken, maar op Volksgezondheid. Een waarheid als een koe ...


Red.:   Precies.
    En dus als er anders besloten wordt:

  De deze week uitgebrachte kabinetsbrief over wat te doen na een jaar vleesschandalen spreekt boekdelen. Met het toezicht op ons vlees zit het zo fundamenteel fout, dat het roer om moet. De in 2005/2006 ingezette zelfregulering en privatisering in de vleessector wordt gestopt. ...
    ...dat het toezicht op de voedselveiligheid al jaren onderwerp is van een machtsstrijd tussen de ministeries van Landbouw (tegenwoordig Economische Zaken) en Volksgezondheid. De laatste slag is gewonnen door EZ, de huidige baas van de VWA. Daardoor valt het toezicht op de voedselveiligheid nu onder hetzelfde ministerie dat ook de agrarische (export)belangen behartigt.

... dan kan dat, in zo'n soort veld, alleen het gevolg zijn van neoliberale ideologie en/of wensen tot zelfverrijking. Het is in ieder geval bestuurlijke corruptie. Rn kwaadaardigheid.


Naar Sociologische krachten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .