Griekenland, deel 2

We hebben als eerder bericht over de financiële crisis rond Griekenland en een simpele en effectieve aanpak voorgesteld: neem bezit van Griekse eilanden, en geef de Grieken een redelijke termijn voor afbetaling.

Dat de methode effectief is, wordt bevestigd door voormalig minister van Financiën, IMF-topman en bankier Onno Ruding (De Volkskrant, 11-06-2011, door Peter de Waard):

  Interview | Onno Ruding, oud-minister van financiën

'Griekenland is verdedigingslinie'
...
Dus je moet maar doorgaan met geld lenen aan Griekenland.
'Ik zou wel onderpand vragen. Geen eilanden of oudheden. Dat zou een belediging zijn. ...

Precies. Dat is ook de bedoeling. Dat zal dus werken.

Maar om één of andere duistere reden lijken de leden van de oligarchie uitermate weerhoudend om middelen te gebruiken, in dit soort situaties, die effectief zijn. Misschien uit angst dat mensen gaan zoeken naar effectieve manieren om het door de oligarchie gegraaide zeg maar: gestolen, geld terug te krijgen.

Bijvoorbeeld de volgende manier.

Want neem nou die Griekse toestand. Wij als gewone burgers willen niet opdraaien voor de verliezen gemaakt door oligarchen. Als de oligarchen dus een andere oplossing van de Griekse crisis voorstellen dan de effectieve van belediging door het in bezit nemen van Griekse eilanden, dan antwoorden wij als volgt: "Oké, als jullie zo zeker zijn dat jullie methodes wel werken, laten we dan het volgende doen: jullie mogen je maatregelen uitvoeren - maar als het toevallig niet mocht werken, dan halen we de eruit voortvloeiende verliezen terug door een extra belasting op de top 25 procent van de inkomens en het kapitaalsbezit."

Nou, daarvan zullen ze wel de tranen in de ogen krijgen. Want geld van de gewone burgers, dat geven ze makkelijk en zelfs graag aan anderen. Maar het eigen geld ... daar denken ze heel anders over.

Dat gaat dieper dan een belediging.

Ze zouden vermoedelijk zelfs wel in staat zijn om de troepen de straat op te sturen als de gewone burger dit ging eisen. Want als Bashar al-Assad het doet tegen de Syrische burgers is hij wel een schurk, maar er zijn toch grenzen aan wat je van het volk kan verdragen...

Zou dat hetgeen zijn dat columnist en niet zo'n intellectuele hoogvlieger Bert Wagendorp bedoelt met de volgende raadselachtige slotopmerking (De Volkskrant, 14-06-2011, column door Bert Wagendorp):

  Drachme

...    Minister De Jager zal vandaag in de Kamer zijn bekende toverformule weer van stal halen, om de leden over te halen in te stemmen met een nieuwe steunronde. Weer tientallen miljarden overmaken naar de Grieken is een ontzettend onaantrekkelijke optie. ... Maar, beste vrienden, géén tientallen miljarden overmaken is een nóg onaantrekkelijker optie.
    Het is een aardige poging populisme en verstandig beleid te verenigen, maar de gemiddelde PVV- of SP-stemmer trek je er niet mee over de streep. ...
    Het populisme slaat onze leiders lam. Als we niet oppassen, wordt de prijs die we betalen voor de besluiteloosheid hoger dan de Griekse schuldenlast (327 miljard euro).

Want wat is er nog gruwelijker voor de oligarchen en hun lakeien in de media dan een verlies van 327 miljard euro, die ze tenslotte toch op de gewone burgers verhalen:

Populisme!

De gewone burger aan de macht!

   Rijnlandmodel  - 14 juni 2011