Provinciaal denken

Er wordt al een tijdje in bestuurlijk Nederland gefilosofeerd over het mogelijke samenvoegen van provincies. Zo ook nu binnen de regering: (de Volkskrant, 30-09-2011, van verslaggevers Kim van Keken en Gijs Herderscheê):
 

 

Kabinet beziet fusie Utrecht, N-Holland en Flevoland

De provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland gaan op korte termijn fuseren. De ministerraad buigt zich vandaag over dit voorstel van minister Piet Hein Donner (CDA) van Binnenlandse Zaken. Het is een opmerkelijk voorstel omdat de provincie Zuid-Holland buiten de fusie blijft. Deze provincie heeft de twee grote steden Den Haag en Rotterdam binnen de grenzen. 
     ...Samenvoeging van provincies moet de overheid slagvaardiger maken, en aanleg van wegen en infrastructuur voor het openbaar vervoer vereenvoudigen.   ...

Een interessant argument, want daarmee is het toppunt van slagvaardigheid één enkele provincie, en het toppunt van de slagvaardige gemeente één enkel gemeente.

Trouwens: al die besluitvorming lopende over verschillende menselijke schijven ... Dat is ook al bijzonder weinig slagvaardig. Hoe minder schijven, hoe slagvaardiger. Dus dat systeem in Wit-Rusland, met één slagvaardige man aan de top, Loekasjenko heet hij geloof ik, dat is helemaal zo gek nog niet. Dat is doodgewoon ideaal uit het oogpunt van slagvaardigheid. Je vraagt je af hoe het in hemelsnaam komt dat niet veel meer landen dat systeem van één enkele slagvaardige leider kennen. En nog verbazingwekkender is het dat in het Midden-Oosten die slagvaardige leiders juist worden afgeschaft.

Zo zie je maar weer, die streek loopt echt hopeloos achter in haar sociale ontwikkeling. Reden dat het ook economisch zo slecht met ze gaat ... : ze missen de slagvaardigheid.

Nee, dan Nederland. Daar hebben we nu een rechtse regering, en die zet sterk in op slagvaardigheid:

  Het ontrafelen van de bestuurlijke kluwen in Nederland is een paradepaardje van premier Mark Rutte (VVD). Hij noemde dit bij zijn aantreden prioriteit nummer één. ...
    ... Rutte lijkt achter de schermen de impasse te hebben doorbroken. In de ambtswoning van de minister-president werd enkele keren in de avonduren op hoog niveau overlegd. Rutte, Donner, vice-premier Maxime Verhagen (CDA) en minister Melanie Schultz (VVD) van Verkeer ...

Inderdaad, het is zeer belangrijk dat de rechtse politici zonder verder naar andere zaken te kijken en zonder verder gezeur over de overkomelijke problemen van de praktische uitwerking vasthouden aan het idee van slagvaardigheid. Want rechtse politici hebben gelukkig totaal geen last van allerlei stompzinnige ideologieën zoals we die kennen van de linkse tegenhangers.
 

   Rijnlandmodel - 1 oktober 2011