Kosovo revisited

Een week of twee terug is er opnieuw geweld geweest in Kosovo. Albanezen hebben Serviërs aangevallen, en hun huizen en kerken verbrand. Deze voorvallen zijn wel vermeld in de media, maar alleen in geobjectiveerde vorm. De verontwaardiging aan het adres van de 'agressors' zoals ten tijde van de Albanese opstand tegen de als agressor afgeschilderde Serviërs was afwezig.

Op 26 april 2004 wijdt de actualiteitenrubriek Netwerk voor het eerst op TV een achtergrondreportage aan het geval. Natuurlijk worden eerst gruwelijke achtergronddaden van de Serviërs belicht. Vervolgens komen Albanezen aan het woord over de huidige toestand. Hun reden voor de onlust is het feit dat ze zo arm zijn, en dat de nog steeds in Kosovo wonende Serviërs het beter hebben, 'de Serviërs worden bevoordeeld.

Dat laatste is onzin, de internationale gemeenschap, nu vertegenwoordigd door de VN, is altijd op de hand geweest van de Albanezen, en stuurt aanzienlijke hoeveelheden hulp. De Serviërs worden door niemand gesteund. Als de Serviërs het beter hebben, is dat omdat ze hun zaakjes beter voor elkaar hebben.

Als dit argument nu gebruikt wordt om aanvallen op de Serviërs te rechtvaardigen, is het waarschijnlijk dat het ook een rol heeft gespeeld bij het eerdere verzet tegen de Serviërs. Dat stelt de zogenaamde vrijheidsopstand in een heel ander daglicht.

Voor die eerdere opstand was nog een voor de hand liggende oorzaak, de zucht naar gebiedsuitbreiding. Aanwijzingen voor dit laatste zijn de conflicten die Albanese minderheden elders hebben veroorzaakt.

Al die conflicten met Albanese minderheden hebben deze aspecten gemeen: ze zijn armer dan de overige bevolkingsgroepen, ze beweren dat ze onderdrukt worden, en ze zijn agressief in hun verlangens. Als die argumenten juist zijn, zou het land waar de Albanezen in de meerderheid zijn en de macht hebben, rijk en vredelievend moeten zijn. In feite is het land waar de Albanezen in de meerderheid zijn, Albanië, het meest armoedige van de hele omgeving, en het meest misdadige van de hele omgeving (Albanese maffia is een standaardterm in de wijde omtrek, en tot in Amerika aan toe) uitleg of detail .

De conclusie kan niet anders zijn dan dat de Albanese cultuur één van de meest achterblijvende van Europa is, zeer waarschijnlijk de meest achterblijvende. En dat niet uit goedheid en kwetsbaarheid, zoals de Papoea's of de indianenvolken in de Amazone, maar vanuit een aantal slechte trekjes, tot uiting komende in banditisme, vendetta's, liefde voor vuurwapens, en dergelijke. Dat deze cultuur zonder enig nadenken gesteund is in een overduidelijk machtsstreven tegen omliggende volken is hoogst verbazingwekkend.