Hans Petrov en Grietje Bosjirov

Ha, leuk ... Een sprookje. Het sprookje van de o zo zichtbare daders die een spoor van kiezelsteentjes achterlieten zodat de Engelse geheime dienst ze zo makkelijk mogelijk kon opsporen - oh ja: dit gaat natuurlijk over de zaak "Skripal" (de Volkskrant, 06-09-2018, door Patrick van IJzendoorn):
  Britten geven namen vrij van verdachten novitjsok-aanslag

De gifaanval in het Britse Salisbury, dit voorjaar, was het werk van de Russische militaire inlichtingendienst (GROe). Dat heeft Theresa May het Lagerhuis woensdagmiddag laten weten. De Britse overheid is vervolging begonnen tegen twee GROe-leden: Aleksandr Petrov en Roeslan Bosjirov.    ...

Een slordigheidje van de geheime dienst: wij kunnen onthullen dat hun ware namen zijn Hans Petrov en Grietje Bosjirov. Kijk maar:
  ...    Na een maandenlang forensisch onderzoek hebben de Britse autoriteiten vastgesteld hoe de aanslag in zijn werk moet zijn gegaan. Op vrijdag 2 maart arriveren de twee Russen, onder aliassen, op luchthaven Gatwick. ...

Regelrecht vanuit Moskou (dat staat er hier niet bij maar werd wel op de televisie vermeld en blijkt verderop): kiezelsteentje nummer 1. Direct in tijd aansluitend op de moord: kiezelsteentje nummer 2.
  ...  Enkele uren later betrekken ze een kamer in het tweesterrenhotel City Stay in Oost-Londen. In de hotelkamer zijn sporen van het gif gevonden. ...

Kiezelsteentje nummer 3. Of beter: Amersfoortse Kei nummer 3.
  ... De volgende dag reizen ze met de trein naar Salisbury om de omgeving te verkennen. ...

Direct aansluitend: kiezelsteentje nummer 4.
  ... Op zondag keren ze terug naar de kathedraalstad, ditmaal met het dodelijke, in Rusland ontwikkelde gif  ...

Kiezelsteentje nummer 5. Of beter: Amersfoortse Kei nummer 5. Of beter: Dolomieten nummer 5.
  ... Er zijn verscheidene video-opnamen van het duo, onder meer bij het hotel en de woning. ...

Volkomen herkenbaar zonder enige vorm van vermomming: kiezelsteentje nummer 6.
    Het bijgeleverde beeld:

Archetypische Russen: kiezelsteentje nummer 7.
  ... Op zondag keren ze terug naar de kathedraalstad, ditmaal met het dodelijke, in Rusland ontwikkelde gif ... Zondagavond vliegen de twee vanaf Heathrow terug naar Moskou. ...

Direct aansluitend: kiezelsteentje nummer 8.

En, zei Sherlock Holmes tegen zijn brave assistent Watson, als er zo veel opzichtige sporen zijn neergelegd door de daders, dan moeten de daders wel de daders zijn.

Natuurlijk zou dan nooit iemand van Sherlock Holmes gehoord hebben want Sherlock Holmes werd beroemd door het vinden van daders die geen of heel weinig sporen achterlieten, en het vaste recept uit de hoogtijdagen van de televisie-detectives was dat degene die als eerste en voornaamste in beeld kwam als de dader, het nooit gedaan had.

Maar ja, zo'n scenario leent zich niet voor een hardhoutenkoppen-speech in het Engelse Lagerhuis, dus werd het "Hans en Grietje"-scenario uit de hoge hoed getoverd.

Zelfs de ergste amateur spionagethriller-schrijver zou zich er voor schamen ...

Neeee, dit scenario is geschreven door een ander soort mens.

Een politicus.

Een Koude Oorlogshetzer.


P.S. Over het nog veel belachelijker radioactief-polonium rondstrooi-verhaal zullen we het maar niet hebben ...




 
 Rijnlandmodel  -  6 september 2018