Bronnen bij Allochtonendebat okt./nov. 2005: een moslimdagje

Onderstaand vier berichten uit de Volkskrant van maandag 31 oktober 2005 waarin moslimgeweld het onderwerp is. Hoewel het geval van vier berichten uit vier verschillende landen op een enkele dag niet vaak voorkomt, is een dergelijk aantal wel meer voorgevallen - het aantal dagen dat moslimgeweld niet in de krant voorkomt is ook niet zo hoog. Het zou buitengewoon zijn als de langdurige stroom van dit soort berichten geen invloed zou hebben op de algemene mening over moslims. Ieder negatief oordeel over die mening is dus leugenachtig en hypocriet.
 

Uit: De Volkskrant, 31-10-2005, ANP

Bloedige aanslagen India werk van radicale islamieten

De bloedige aanslagen van zaterdag op twee markten en een autobus in de Indiase hoofdstad New Delhi waardoor ruim zestig mensen omkwamen, zijn hoogstwaarschijnlijk het werk geweest van radicale islamieten uit Kashmir. Een kleine onbekende groep die zichzelf islamitische Inquilab Mehez noemt, eiste zondag de verantwoordelijkheid op voor de terreurdaden.


Woordvoerder Ahmed Yar Gaznavi van Inquilab Mehez zei tegen lokale Indiase media dat meer aanslagen zullen volgen tot alle Indiase militairen uit de regio Kashmir zijn vertrokken. Volgens de Indiase politie zag de kleine organisatie in 1996 het levenslicht en onderhoudt zij banden met de militante islamitische beweging Lashkar-e-Taiba die op haar beurt in verband wordt gebracht met Al Qa'ida.
    De autoriteiten zeggen evenwel ook direct de hand van Lashkar-e-Taiba te zien in de drievoudige aanslag van zaterdag. De terreurgroepering die streeft naar een onafhankelijk Kashmir steekt ook achter de zelfmoordaanslag op het Indiase parlement van december 2001. Daardoor kwamen veertien mensen om.
    In het onderzoek naar de aanslagen boeken de autoriteiten naar eigen zeggen grote vooruitgang. Twintig mensen zouden zijn opgepakt voor verhoor, meldde de Indiase televisiezender NDTV zondag. Van arrestaties zou evenwel nog geen sprake zijn. Minister van Binnenlandse Zaken Shivraj Patil zei dat er ‘veel informatie’ is verzameld die in ‘de goede richting wijst’.
    Door de drie ontploffingen, die zich binnen twaalf minuten voordeden, zouden vooral veel vrouwen en kinderen de dood hebben gevonden. Meer dan tweehonderd personen raakten gewond door de aanslagen en de daaropvolgende uitbraak van paniek. Volgens Indiase mediaberichten zouden er ook buitenlanders zijn. Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders onder de slachtoffers, maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bekend.
    Het eerste explosief ging af op de bazaar van Paharganj, in het centrum van de stad. Minstens zestien mensen kwamen om op de markt naast het centraal station. Korte tijd later ontplofte een bom op de markt Sarojini Nagar in het zuiden van de hoofdstad. Meer dan veertig mensen verloren het leven op de volgepakte markt.   ...
    De derde ontploffing had plaats vlakbij een bus. Oplettend personeel van de busmaatschappij ontdekte de tijdbom net op tijd en kon het explosief uit het voertuig gooien waardoor een ramp werd voorkomen. Vier mensen zouden volgens Indiase mediaberichten gewond zijn geraakt toen het explosief afging.   ...
 

Uit: De Volkskrant, 31-10-2005, van correspondent Fokke Obbema

Franse politie levert strijd met jongeren in immigrantenwijk

In Clichy-sous-Bois, een voorstad van Parijs waar hoofdzakelijk immigranten wonen, hebben drie nachten lang ernstige rellen plaatsgevonden. De Franse ME moest vooral op donderdag- en vrijdagavond tot diep in de nacht strijd leveren tegen enkele honderden jongeren.


Op zaterdag werden nog eens vijftien auto’s in brand gestoken en negen jongeren gearresteerd. Niettemin spraken de autoriteiten van ‘een aanmerkelijk rustiger avond’.
    Aanleiding voor het geweld was de dood op donderdag van twee jongens, de 15-jarige Banou en de 17-jarige Ziad. Zij waren een doodlopende straat ingerend en hadden zich vervolgens in een elektriciteitshuisje zonder dak verscholen. Eenmaal binnen werden zij geëlektrocuteerd. Een vriend van hen raakte daarbij ernstig gewond.
    Over de toedracht van het ongeluk bestaan twee lezingen. Volgens de rebellerende jongeren is de dood van het tweetal de schuld van de politie. Die zou het drietal hebben achtervolgd, na een melding van een diefstal en hen zo de dood hebben ingejaagd. Maar volgens de autoriteiten was er van een achtervolging geen sprake. De jongens, die geen strafblad hadden, zouden op de vlucht zijn geslagen, toen een andere groep jongens op hen afstormde. Die tweede groep zou een conflict met agenten over identiteitspapieren hebben gehad.
    De lezing van de politie kreeg bijval van de jongen die het verblijf in het elektriciteitshuisje ternauwernood had overleefd. Maar dat was pas op zaterdag, toen enkele honderden jongeren al twee nachten lang met stokken, hamers en brandbommen vernielingen hadden aangebracht en met de politie hadden gevochten.   ...


Uit: De Volkskrant, 31-10-2005, ANP, AP

Aanslagen in Irak eisen veertig levens

Bij aanslagen in Irak hebben dit weekeinde zeker veertig mensen het leven verloren. Onder de slachtoffers is de broer van de Iraakse vice-president Adel Abdelmahdi. Zaterdag verloren zeker dertig mensen het leven door een bomaanslag op een markt in de plaats Howaider, ten noordoosten van Bagdad.
    Onbekenden doodden Ghaleb Abdelmahdi zondag in Bagdad, toen ze het konvooi waarin hij reisde onder vuur namen. Ook Abdelmahdi’s chauffeur kwam om.
    In de shi’itische stad Howaider stierven zaterdag zeker dertig mensen toen een auto vol explosieven de lucht in ging. De bom ging af vlakbij een moskee, de markt en het koffiehuis. De aanslag had plaats omstreeks zonsondergang, het tijdstip van het einde van het vasten, toen veel mensen op straat waren om inkopen te doen. Er vielen zeker veertig gewonden. De bom zat in een vrachtwagen.
    Elders in het land stierven naar schatting tien Irakezen door aanslagen. Het Amerikaanse leger doodde negen opstandelingen die bomaanslagen wilden plegen. Ook sneuvelden drie Amerikaanse militairen.   ...


Uit: De Volkskrant, 31-10-2005, van correspondent Sander van Walsum

Berlijn verbiedt instemming met Iraanse leider

In Duitsland groeit de weerstand tegen het gebruik van het demonstratierecht door islamitische fundamentalisten. Aan twee anti-Iraanse demonstraties in Berlijn namen zaterdag honderden mensen deel, onder wie politici en vakbondsleiders. Zij maakten bezwaar tegen de jaarlijkse manifestatie van radicale moslims tegen de ‘Israëlische bezetting van Jeruzalem’.


Dit jaar mochten deze moslims niet hun instemming betuigen met de suggestie van de Iraanse president Ahmadinejad de staat Israël te vernietigen. Evenmin mochten zij spreekkoren aanheffen en spandoeken met aanstootgevende teksten meevoeren.   ...
    De dag voor Al-Quds (Jeruzalem), een creatie van wijlen ayatollah Khomeini, wordt sinds 1995 door radicale moslims aangegrepen voor een anti-Israëlische demonstratie in de Berlijnse binnenstad. Elk jaar is de weerstand tegen deze betoging gegroeid. Op last van de Berlijnse Senaat is de vrijheid van meningsuiting van de betogers sterk beteugeld.   ...
    De Iraanse president Ahmadinejad heeft zondag gezegd dat Iran er al lange tijd naar streeft Israël van de kaart te vegen. Hij zei dat in een toespraak voor de Iraanse strijdkrachten. Ahmadinejad onderstreepte opnieuw dat hij de lijn volgt van ayatollah Khomeini. De geestelijk leider van Iran, ayatollah Khamenei, verklaarde zondag dat ‘het Palestijnse verzet zonder twijfel het zionistisch regime zal omverwerpen'.
    Zondag meldden zich in Teheran driehonderd mannen en vrouwen als vrijwilliger voor zelfmoordaanslagen tegen Israël.


Red.:   Nog een vijfde van een paar dagen eerder, die toevallig op dezelfde plaats bewaard was:


Uit: De Volkskrant, 27-10-2005, van correspondent Sander van Walsum

Terroristen in Duitsland veroordeeld

Vier Arabische mannen die in Duitsland aanslagen wilden plegen op ‘joodse doelen’ zijn in Düsseldorf veroordeeld tot celstraffen van vijf tot acht jaar. De mannen hebben in rechtstreeks contact gestaan met terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi.


In het najaar van 2001 beraamden de mannen, die deel uitmaken van de zogenoemde El Tawhid Groep, aanslagen op een ontmoetingscentrum van de joodse gemeente in Berlijn, op twee Düsseldorfse disco’s die door joden zouden worden geëxploiteerd, en op een joodse bakker in het plaatsje Beckum. De Jordaanse hoofddader Mohammed Abu Dhess zou zich hierbij hebben laten leiden door zijn ‘peilloze haat tegen joden, tegen Israël en tegen alle ongelovigen’.
    De Duitse veiligheidsdiensten hebben meerdere telefoongesprekken tussen Abu Dhess en al-Zarqawi geregistreerd. Bij een van die gelegenheden heeft Abu Dhess zijn opdrachtgever gezworen alle opdrachten te zullen uitvoeren waarmee hij zou worden belast. Voor zijn rechters heeft hij toegegeven zichzelf in oorlog met de staat Israël te achten, maar ontkende hij het op joodse individuen te hebben gemunt.
    De vergaarde bewijsvoering liet, aldus de rechter, geen twijfel toe over de slechte bedoelingen van de verdachten. Met haar verzoek om vrijspraak had de verdediging de feiten moedwillig genegeerd.   ...


Terug naar Allochtonendebat oktober 2005  , Hiërarchie allochtonen  , of naar site home .