WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Cultuurstrijd I: de aanloop

9 jun.2010

In Nederland heeft men een bijzonder bijziende blik op de langlopende gang van zaken aangaande de immigratie- en integratieproblematiek. Vanuit het buitenland ziet men wat scherper:


Uit: De Volkskrant, 09-06-2010, van correspondent Merlijn Schoonenboom

'Stemmen is in Nederland wel erg willekeurig geworden'

De onzekerheid over de uitkomst van de Nederlandse verkiezingen zal blijven, denkt Nederlanddeskundige Markus Wilp. ‘Het heeft een maatschappelijke achtergrond.’

...  voor Wilp (1977) Nederland ‘wetenschappelijk gezien zeer interessant’ is, ja, zelfs ‘spannend’ genoemd kan worden. Hij promoveerde aan het Centrum voor Nederlandstudies in Münster op een vergelijking tussen de integratiepolitiek in Nederland en Duitsland.
  Dit jaar komt hij met een boek over 20 jaar Nederlandse politiek – naar eigen zeggen het eerste overzichtswerk voor een breed Duits publiek.

Wat is er dan zo ‘wetenschappelijk interessant’ aan Nederland?
    ‘De Nederlandse politiek is al jaren in een toestand van grote onrust. Ik leg zelf de cesuur bij de verkiezingen van 1994, toen er ongekende veranderingen in het kiesgedrag plaatsvonden; het was het jaar dat het CDA niet in de regering kwam, Paars I aantrad, en de SP in het parlement kwam. Sindsdien is iedere verkiezing een aardbeving.
    ‘Men was in Nederland lang zeer trots op zijn politiek. De grote veranderingen de afgelopen jaren vormden voor velen daarom een teleurstelling; het kwam niet overeen met het zelfbeeld. De opkomst van Fortuyn wordt vaak als een plotselinge omslag beschreven, maar dat klopt niet. Ook de discussie over integratiepolitiek was al lang bezig.’   ...


Red.:   De laatste opmerking is in feite een toepassing van een sociologische regel . Dat men dit aanloopproces niet heeft gezien, is natuurlijk veroorzaakt doordat men het niet heeft willen zien - dat wil zeggen: er zijn ongetwijfeld genoeg mensen geweest die het wel hebben gezien, maar die die werkelijkheid hebben verdrongen, of: gecompartimentaliseerd .


Naar Cultuurstrijd I  , Allochtonen, lijst  , Allochtonen, overzicht  , of site home .