headerimage
Mijn universum
profielfoto
Naar de voorpagina van dit weblog:
sandraschoppers.volkskrantblog.nl
Sandra Schoppers
Deze gebruiker wil zijn gegevens niet openbaar maken

Stuur deze auteur een mail:


Bestrijdt spam! Type het getal dertien in cijfers:

Simek 's nachts - interview met Connie Palmen

fotoAchter een masker van het vrolijke zonnetje in huis ging Connie Palmen gebukt onder het juk van het geluk; ze voelde zich verplicht om haar overbezorgde ouders gelukkig te maken. Op haar 19e vroeg ze haar huisarts om haar baarmoeder te laten verwijderen. Want ze wist zeker dat ze er toch geen gebruik van zou maken. Ze wilde niet van iemand anders zijn. Niet van een man, niet van kinderen. Ze wilde vrij zijn. Vrij om zichzelf te vormen naar haar eigen beeld. Als kind wilde ze non worden, zei ze in een radio interview met Martin Simek op elservier.nl. Uiteindelijk werd ze geen non. En toch ook weer wel. Want ze trok zich terug uit het dagelijkse leven en wijdde zich aan haar geestelijke kinderen. En zo werd ze toch moeder. Van boeken. Klik hier voor het interview.

Verlanglijstje van een volkskrantbloggende VK-lezer

foto1. Iemand die rond elf uur 's avonds na een luidkeels 'We gááán sluitéééhh!!' het volkskrantbloglicht uitdoet. Zodat ik begrijp dat ik naar bed moet.

2. Een columnvoorleesknop bij Nico Dijkshoorn zodat de dagelijkse dosis van het broodnodige cynisme rechtstreeks je oor in chagrijnt. Want daar knapt een mens van op.

3. Een koffiebonenabonnement (inclusief zo'n apparaat dat daar raad mee weet) bij je digitale VK-abonnement, als dank, omdat je zo'n duurzame consument bent. (Koffiebonen wel maxhavelaar-proof natuurlijk.)

4. W.v.t.t.k

Opvallend!

foto

"Ik heb geen goede herinneringen aan mijn tijd als militair. Ik word soms nog wakker van een collega die zo dom was om een kunststof gasmasker op te zetten tijdens een uitslaande brand of de keer dat ik struikelde over het lijk van een Duitser. Toch vind ik dat de dienstplicht zo snel als mogelijk weer moet worden ingevoerd om verschillende redenen." Meer lezen.

Waarom alleen man of vrouw?

fotoIn onze cultuur is het gebruikelijk dat er bij je geboorte tussen je benen wordt gekeken, en je vervolgens tot man of vrouw wordt verklaard. Vervolgens blijf je dat - in principe - je hele leven.

In andere culturen dan de onze vinden ze dat heel gek. Daar kiezen kinderen en volwassenen zelf of ze zich man of vrouw voelen. En als ze na een tijdje genoeg hebben van die keuze, wisselen ze gewoon. Er zijn zelfs volkeren die 5 of 6 verschillende geslachten kennen.

Apart? Zeker. Maar het is ook interessant om eens met een andere bril naar onze westerse opvattingen te kijken. Want laten we wel wezen: zijn we er al uit wat mannelijkheid en vrouwelijkheid nu precies is? Lauri Fransen schreef erover op haar weblog.

Meer dan twee geslachten, Lauri Fransen.

Van blogger naar eenpitter


Na een half jaar bloggen besloot ik van het schrijven mijn werk te maken en hing mijn vaste baan bij de Rabobank aan de wilgen. Sinds juli 2007 ben ik actief als freelance (eind)redacteur voor web en print.

View Sandra Schoppers's profile on LinkedIn

De mozaïek

fotoObjectiviteit bestaat niet. Alles wat je schrijft wordt aangeraakt door je persoonlijke overtuigingen. Soms wordt daar neerbuigend over gedaan. Alsof persoonlijke denkbeelden ongeldig worden omdat ze zijn aangeraakt door je emoties. Maar dat is een hardnekkige leugen. Lange tijd werd je geacht het publieke persoonlijk te maken. Je diende je te bedienen van de normen waarmee de publieke ruimte bij voorbaat was gevuld. Gelukkig mag het nu andersom. We leven in een tijd dat het mogelijk is om – mede door het internet – het persoonlijke publiek te maken. Zodat de publieke maatschappelijke ruimte het equivalent wordt van een mozaïek van innerlijke individuele waarden. Een kostbare lappendeken van authentieke innerlijke menselijke overtuigingen. Een geheel van verscheidenheid, dat bovendien voortdurend in beweging is door de tijd heen. Mijn mening is dan ook slechts mijn perceptie, een klein stukje van de lappendeken, en mijn verantwoordelijkheid. Je hebt de vrijheid als lezer om ernaar te kijken en het vervolgens naast je neer te leggen. Ik ben hier niet om je te overtuigen want ik heb geen gelijk. Het Grote Gelijk bestaat niet. Ik ben hier om je heel even aan het denken te zetten. Gewoon, dat je even stilstaat bij alles waar je zeker van bent. Even twijfelen. Niet meer, niet minder. Hoe ziet jouw mozaïekje eruit?

Opvallende citaten


Pim van Lommel, cardioloog en auteur van 'Eindeloos Bewustzijn' heeft onderzoek gedaan naar bijna dood ervaringen. Hij beweert dat er geen leven is na de dood, wel een eeuwig bewustzijn.
'Ik heb altijd geleerd als medisch student dat het bewustzijn een product is van de hersenen. (...) De hersenen zijn in mijn ogen geen producent, maar ze faciliteren, ze maken het bewustzijn mogelijk, het is een interface.'
Bron: Uitzending Pauw&Witteman 14 november 2007


Ab Klink, CDA-minister van Volksgezondheid wordt vaak beschuldigd van 'moraalridderen' op christelijke gronden. Zijn uitspraken in een recent interview met Vrij Nederland laten echter zien dat deze politicus met religieuze inborst wél precies weet waar de grens tussen het persoonlijke en politieke ligt.
'Opleggen van regels is religie verkwanselen.(...)Dit was het eerste dat mijn leermeester Arie Oostlander mij voorhield toen ik bij het CDA kwam werken: "Je mag Bijbelteksten niet rechtstreeks vertalen in politieke stellingnamen. Nooit of te nimmer." (...) Juist omwille van de moraal zelf is het beter als de overheid geen moraal dicteert aan mensen. Niet zelden komen mensen met vallen en opstaan tot het inzicht wat goed en kwaad is en hoe ze hun leven het beste kunnen inrichten.'
Bron: Vrij Nederland 17 november 2007


Kris Verburgh, student en auteur van 'Schitterend!' en 'Fantastisch!'
'Geloof in God is een bijproduct van de evolutie. Onze hersenen zijn zo gemaakt dat we overal een bedoeling achter willen zien. Maar het ontstaan van het heelal hoeft geen intentie te hebben. Geloof heeft ook te maken met het belang dat we hechten aan hiërarchen. God is het ultieme alfamannetje.'
Bron: Vrij Nederland 10 november 2007


Jaap van Duijn, topeconoom en auteur van ‘De Groei Voorbij’
'Iedere euro groei wordt al jarenlang gecompenseerd door minstens een euro verlies aan welzijn. Ik denk dat de echte groei al lang negatief is.’
Bron: Vrij Nederland 6 oktober 2007


Naomi Klein, journaliste en auteur van ‘The Shock Doctrine’
'De schok van 9/11 werd bewust verdiept. De regering Bush vocht echt tegen elke poging van mensen om zich te heroriënteren en de aanvallen te begrijpen. Het werd gezien als verraderlijk als je wilde begrijpen waarom de aanvallen hadden plaatsgevonden. Onder de dekmantel van ‘War on Terror’ werd een buitengewoon radicale agenda doorgevoerd waarin kerntaken van de overheid als het verhoren van gevangenen en het beveiligen van de publieke ruimte zijn uitbesteed.'
Bron: Vrij Nederland 6 oktober 2007


Jeroen Boschma, jeugdexpert en mede-auteur van ‘De Einstein Generatie’
'De kinderen van nu snappen veel beter hoe deze wereld in elkaar zit dan volwassenen. Zij zijn totaal gewend aan de overload aan informatie en het constant met elkaar in contact staan. Ze zijn multitaskers, kunnen 5,6 dingen tegelijk. De ouders zitten ernaar te kijken en denken dan dat ze a-sociaal zitten te zijn achter hun computer.'
Bron: VPRO-uitzending ‘Omdat ik het zeg!’

Eerdere bijdragen


Maatschappij
Beperkt houdbaar?
Ieder zijn eigen God
De bevrijding van het misverstand identiteit
Het zijn net mensen
Het Nederlands onbehagen als wegwijzer
De achterkant van Nederlandse verontwaardiging
Wie regeert ove onze gezondheid?
Het verband tussen SGP en feminisme
SGP verwart keuzevrijheid vrouwen met uitholling welzijn Nederland
Van een goedereneconomie naar een nutseconomie
ECB-president Trichet doet zinloze uitspraken over vergrijzing
Vier de vrouw
Gouden aandeel? Nee!
Individuele ontplooiing is het nieuwe geld van de toekomst
De economie van het vrouwenlichaam
Het altaar economische groei
Weg met de marketingpolitiek
De spagaat van Wouter Bos
Ook zoiets
Mijn verlanglijstje
Mag het OM deals sluiten met huurmoordenaars?
Plasterk over homohuwelijk bij Matthijs
De derde emancipatiegolf ligt op de keukentafel
De derde emancipatiegolf gaat helemaal niet over allochtone vrouwen
Jezelf zijn is te duur voor Nederland BV
Nederland OntVerdonken en VerMaassen

Satire
"Kwantummechanica is te gek!"

Vergelijkend warenonderzoek
Achterhoeks Plat | Taalles veur JP
Sniklaas
Vaginadialoog
DomDom
Vingers af van mijn koffie
broek-aan verbod
Vrouwenterreur
Temptation Island
Lachen geblazen; de memoires van een grristellukke trompetter
Woordenboekvandalen
Vaginaterreur
Decembersinterkerstterreur
Laag afrukgehalte
Recept van een laffe keukenprinses
Drama Queen
Geloven tegen wil en dank
Wat is dat toch met vrouwen?

Persoonlijke belevenissen
Juf
Ongenode stamgasten
Het kleine geluk op het nachtkastje
De wederopstanding van Maria Magdalena
De OR van Lichaam BV
Bandje
De stilte voorbij
Het land met het korte lontje
Landen in Bangkok
Trotse poepluier
Het zangeresje van de band 2
Het zangeresje van de band 1
Hormonale parkeercrisis
Eigen gruis en puin
Eendagsvliegmama
Spartaanse spieren
Het talent van mijn zus
De jachtvelden
Zwarte zaterdag
Zingen voor de verloren vader
Cholesterolfabriek
Breedgrijnzende zonnebrillen
'Woar buj van?'
Vaginaterreur in het Mei nummer van Opzij!
Amsterdam
Omgekeerde orkaan
Ik was er hard aan toe ..
Schuttingtaal
Leuker kunnen we het niet maken
Gestript
Fantoompijn
Ongeduld
Matthijs heeft me weer gered
Čarodějův učeň, oftewel de Servische legende van Krabat,
Wat Praag met me doet
Marketingfraude
Het is al begonnen
De paplepel valt niet ver van de boom
Grootheidswaanzinverplettering
Vooroordelen
Mijlpaal
Blotebillenmevrouw
Alcohol en boerenverstand
Droomfabriek
Eerste bedrijf
Hoe ziek zijn me beter maakte (2)
Hoe ziek zijn me beter maakte (1)
Insomnia
Dag des oordeels
Op jacht
Uitverkorene
Lieve Matthijs
Prinses met de vlecht
Soepkippenparade
Karaktermoord
Bijna weer tante
Strak elastiek
Zussenliefde
Zwartboek

Over schrijven


De wereld is een weefgetouw, de draadjes zijn verhalen. Elke gebeurtenis, elke gedachte is een draadje. De hele dag door ben ik aan het weven. Soms in stilte, in gedachten. Soms ontstaat pas een verhaal als ik schrijf en begrijp ik de wereld door de woorden die ik vind.Losse draadjes zijn onverdraaglijk en moeten zo snel mogelijk aan elkaar geknoopt worden tot een mooi patroon ontstaat. Ik besta bij de gratie van het kleed dat ik weef.

Lachvitamientjes

foto
Little Britain
Computer says no ..
George Michael

Richard Pryor
How kids lie and laugh at you

Chris Rock
War on terror

Juweeltjes


MixwitMixwit make a mixtapeMixwit mixtapes

Respect

foto
George Michael
Sinds mijn tienertijd heb ik George Michael gevolgd. Ik draaide mijn Wham cassettebandjes helemaal grijs. Toen hij ergens rond 1988 solo ging had ik er wat moeite mee om hem te volgen. Hij leek zo veranderd. Maar toen hij in 1990 met zijn hit 'Freedom' kwam viel het kwartje. Hier was iemand die niet van plan was om zich nog langer te laten ringeloren door de mores van de muziekmarkt. Hij gooide alle overtollige ballast van zich af en begon opnieuw. Op zijn manier. Hij staat bekend als een eigengereid mannetje die behoorlijk goed aanvoelt hoe je anderen het bloed onder de nagels vandaan moet halen. Verder houdt hij er niet van om de touwtjes uit handen te geven.
Hij heeft het nodige moeten doorstaan in zijn persoonlijke leven en in zijn muzikale carriére. Maar hij heeft zich er op zijn manier doorheen weten te slaan. Misschien de enige beroemdheid ter wereld die geen geheimen heeft. In dit interview met Reinout Oerlemans in Pulse vertelt hij alles. Het is mooi hoe hij vertelt over zijn persoonlijke groei als mens en als popartiest. En dat deze twee feitelijk tegengestelde ego's steeds dichter bij elkaar zijn komen te liggen. Een man die laat zien dat het er niet om gaat wát je overkomt, maar hoe je ermee omgaat. Zelfs als je wordt betrapt in een comprommiterende pose in een openbaar toilet.

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Held

foto

"Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal."

Albert Einstein 1879-1955

Growing pains

fotoMet dank aan Manus

Kiekjes op het platteland

fotofotofoto

Enneagram

Enneagram

Webstats

var sc_project=4280334;
var sc_invisible=0;
var sc_partition=54;
var sc_click_stat=1;
var sc_security="57ae4b83";


site stats

Archief

 Ga!
mei 2009
Zo Ma Di Wo Do Vr Za
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Links


Winner of BOB-publieksprijs Beste Nederlandse weblog