Dossiers: Tineke Netelebos

Graag had de redactie zelf het doopceel gelicht van mevrouw Tineke Netelenbos, vanwege enige weerzin ontwikkeld tijdens haar politieke carrière. Maar hier werd het gras voor de voeten weggemaaid, door een auteur op het Volkskrant weblog, naar aanleiding van de hernieuwde belangstelling voor haar beleidsdaden in het kader van het Parlementaire Onderzoek naar de onderwijsvernieuwingen. Mogelijkerwijs wordt dit bericht nog aangevuld als er nieuwe onthullingen komen:
 

Volkskrant weblog,  24-11-2007, door qabouter

Parlementair Onderzoek : Netelenbos = affaire queen

We hebben in Nederland weer eens een parlementaire enquete. Het principe van zo'n onderzoek is dat er wordt achterhaald wat er is misgegaan in een ernstig geval, waarbij het maatschappelijk belang serieus in het geding is gekomen. Het gaat om het blootleggen van falen in het openbaar bestuur en vooral om het leren van die fouten.
    De nadruk ligt opzettelijk bij het leren van de fouten en niet bij het wijzen van de vinger zodat beked wordt welke kop moet rollen. Dat is nodig, want je wil betrokkenen ondervragen, waarbij openhartig kan worden gesproken over wat er werkelijk gebeurde. Dan komt de "waarheid" boven tafel. Want als het om koppensnellen zou gaan, gaat iedereen natuurlijk liegen om zijn/haar eigen hachje te redden.
    De theorie is mooi, maar de werkelijkheid weerbarstig. In het geval van de onderwijs enquete bleek op de eerste dag dat eigenlijk niemand verantwoordelijk was. De drie eerste ondervraagden zeiden allemaal dat ze er niets mee te maken hadden. Die hele basisvorming was niet geworden wat ze ervan voorgesteld hadden. Hun gedachten en plannen waren uit verband gerukt en als onwerkbaar geheel doorgedrukt. Nee, ze hadden het al voorspeld dat het fout zou gaan. Sterker nog, als je de eerste drie ondervraagden moet geloven hadden ze het huidige scenario letterlijk voorspeld.
    Wat een huichelarij zeg. Kritiek was er inderdaad veel, maar de precieze loop tot de dag van vandaag had niemand voorspeld, dus ook deze drie adviserende partijen niet. Het overdrevene van hun statements toont aan hoe leugenachtig deze zijn.
    Ondanks dat blijkt er iets heel interessants uit deze enquete. De vorige parlementaire enquetes over de bouwsector en de betuwelijn moeten wel even worden meegenomen. Wie stond er namelijk bij de betuwelijn deels in de hoofdrol? Betrokken bij dubieuze besluiten, chantage van betrokken partijen, eigen visies en droombeelde doordrukkend? Leugens over begrotingen en te verwachte kosten? Dat was Tineke Netelenbos als ik me goed herinner.
    Bij de bouwfraude, wiens naam kwam naar voren op documenten waarbij belangenverstrengeling en omkoping duidelijk werd bewezen? Het was de handtekening van Tineke Netelenbos, die prijkte op frauduleuze stukken. Kan ze bij hoog en bij laag ontkennen, maar hij stond er toch en haar mannetje had profijt van bepaalde oneerlijk aanbesteedde projecten.
    En nu blijkt in deze enquete dat deze zelfde Tineke Netelenbos als staatssecretaris van Onderwijs de directie van de bestuursraad voor LOM scholen chanteerde met dreigingen over werkgelegenheid in bijzonder onderwijs, als ze niet overstag gingen net het VMBO plan van Netelenbos.
    Deze dame is dus al als een van de hoofdpersonen uit het hoogste openbaar bestuur betrokken bij drie parlementaire onderzoeken. En ondanks dat is ze toch nog burgemeester, als ik me niet vergis. Het toont eens te meer hoe het Nederlands openbaar bestuur blijkbaar boven de wet verheven is. Ondanks eindeloze fouten, fraude en misdaden, waarvoor ieder ander achter tralies zou verdwijnen, blijft Netelenbos onschendbaar. Als ze na deze parelementaire enquete nog altijd op haar plaats kan blijven zitten, zonder enige persoonlijke gevolgen, kunnen we het parlementair onderzoek wel afschaffen. Want als de vorige onderzoeken iets hebben aangetoond is het wel dat Netelenbos niet geschikt is voor welke bestuurlijke functie dan ook. En als het de bedoeling is te leren van fouten uit het verleden, is dit toch wel een les die onderhand geleerd zou moeten zijn.
    Maar 3 maal is scheepsrecht. Misschien gaat het deze keer dan toch lukken?


Naar Dossiers , Algemeen overzicht  , of site home .