Bronnen bij Economische krachten: dollar

Hoewel het op zich geen volledig onbekend concept lijkt te zijn, hoor en lees je in min of meer officiële kanalen weinig tot niets over "de waardeloze dollar". Hier is een uitzoinderking (de Volkskrant, 04-01-2018, rubriek De Kwestie, door Peter de Waard):
  Komen dollars van Mercurius of Mars?

Als bitcoins virtuele tulpenbollen zijn, zouden dollars al decennialang papieren tulpenbollen moeten worden genoemd. Alleen waarschuwen centrale banken en monetaire autoriteiten daar niet voor. Ze zouden zichzelf in de voet schieten, omdat de eigen reserves behalve uit een beetje goud uit bergen met dollars bestaan waarvan ze de waarde bewaken als een leeuwin haar welp.
    Sinds de Tweede Wereldoorlog is de dollar het belangrijkste Amerikaanse exportproduct. Naast de yankeedollars zijn er eurodollars en petrodollars gecreëerd. De wereldwijde handel wordt voor ruim 90 procent in dollars afgerekend. In veel ontwikkelingslanden is de dollar ook het belangrijkste fysieke betaalmiddel. De wereldwijde geldhoeveelheid (bankbiljetten in circulatie en kortlopende opvraagbare tegoeden) wordt geschat op 75 biljoen euro. Daarvan zal het overgrote deel uit dollars bestaan.
    In wezen zijn al die dollars gewoon stukjes papier met een nummer erop. De waarde is gebaseerd op vertrouwen in de autoriteiten die erover waken. Als morgen niemand dat meer heeft en de dollars wil inwisselen voor iets tastbaars ¿ zeg goud ¿ zou de koers zo diep vallen dat de wereldeconomie in één klap in het stenen tijdperk terugkeert.    ...

Nou, daar staat het toch in feite wel ...?
    Warom dan er toch zo veel waarde aan gehecht? Hier is een mogelijk antwoord:
  ...  een andere reden: de strategische, diplomatieke en militaire macht van de VS. Dat zou de Mars-hypothese kunnen zijn, genoemd naar de god van de oorlog.
    Die verklaart waarom Japan een groter deel van zijn deviezenreserve aanhoudt in dollars dan China, Saoedi-Arabië dan Rusland, de andere grote olie-exporteur, en Duitsland dan Frankrijk.
    'Duitsland, Japan en Saoedi-Arabië zijn voor hun veiligheid afhankelijk van de VS. China, Rusland en Frankrijk hebben zelf een nucleaire afschrikking', aldus Eichengreen. Landen die voor hun defensie rekenen op de VS houden 35 procentpunt meer van hun deviezenreserves in dollars aan.

Wie dat combineert met de landen die op een of andere manier in aanvaring zijn gekomen met de Verenigde Staten, zou de conclusie wel eens kunnen zijn: "Koop onze dollars, of we bombarderen je naar de hel!"


Naar Economische krachten , Economie lijst , Economie overzicht , of site home .

 

13 jan.2018