Bronnen bij Economische krachten: markt, aantal aanbieders

29 jul.2013

In de analyse van de marktwerking is het aantal aanbieders genoemd als cruciale factor voor het tot stand komen van een echte markt. Een enkel maar grootschalig voorbeeld hiervan, aan de hand waarvan talloze andere genoemd kunnen worden.


Uit: De Volkskrant, 27-07-2013, van verslaggever Tjerk Gualthérie van Weezel

Banken bereken rentedaling kapitaalmarkt niet door aan huizenbezitters

Winsten op hypotheken gestegen

De Nederlandse banken hebben hun winsten op woninghypotheken wederom aanzienlijk vergoot. De PvdA staat nu 'sympathiek' tegenover een plan om banken een wettelijke maximummarge op te leggen.


Tussentitel: Geld lenen werd goedkoper, maar de hypotheekrente ging amper omlaag


Uit de Hypotheekbarometer van de Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat banken hun winstmarge op de populairste hypotheekvorm binnen een jaar hebben verdubbeld. Wie nu een standaardhypotheek sluit, betaalt volgens de VEH een kwart van de maandlast als pure winst aan de bank. Dat gaat dus al snel om honderden euro's per maand.
    De gestegen winsten zijn olie op een vuur dat al brandt sinds het uitbreken van de financiële crisis. Hoewel geld lenen goedkoper werd, ging de hypotheekrente in Nederland amper omlaag en een tijdje zelfs omhoog. Afgelopen jaar daalde de rente op de kapitaalmarkt verder, maar de banken berekenden slechts de helft van die daling door aan de huizenbezitters.    ...


Red.:   Wat komt omdat in tegenstelling tot de schijn en wat men beweert, er helemaal geen "markt" is:
  De argwaan richting de banken wordt nog eens versterkt door de gebrekkige concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt. Er zijn eigenlijk maar drie serieuze aanbieders: Rabobank, ABN Amro en ING. Tot eind vorig jaar mochten die laatste twee banken bovendien niet de laagste prijs bieden omdat zij staatssteun hadden ontvangen. Feitelijk kwam het er dus op neer dat de Rabo een monopolie had. Maar ook nu ING sinds november weer voluit mag concurreren, lijkt dat de rente niet te drukken.

En als bewijs dat dat al heel lang zo is, een demonstratie van hoe gewoon men is hier over te liegen:
  Aanvankelijk ontkenden de banken dat zij meer winst maakten. Dat hypotheken niet meedaalden met de rentedaling op de kapitaalmarkt, kwam volgens hen door de strengere kapitaalseisen die Brussel oplegt. Ook zou het voor hen duurder zijn om geld aan te trekken omdat investeerders geen Nederlandse hypotheken meer willen kopen.

Elders is al aangetoond dat dit de uitspraken van beroepsoplichters zijn uitleg of detail . Maar omdat ze verplicht zijn economische cijfers te publiceren, kan je er door onderzoek dus achter komen dat ze liegen:
  Maar hun eigen cijfers vertellen een ander verhaal. Zowel ING als ABN Amro rapporteerden in hun meest recente kwartaalverslagen dat de winstmarge op hypotheken verder is opgelopen. Nu stellen de banken echter dat de winstmarges 'genormaliseerd' zijn, dat ze voor het uitbreken van de crisis onverantwoord met de prijzen hebben gestunt.

Dus doen ze wat beroepsoplichters altijd doen; ze verzinnen een nieuwe smoes:
  Nu stellen de banken echter dat de winstmarges 'genormaliseerd' zijn, dat ze voor het uitbreken van de crisis onverantwoord met de prijzen hebben gestunt.

"De brug was open. Oh nee, mijn band was lek ..."
    En ook dit is weer een leugens:
  Het is erg ongeloofwaardig dat banken jarenlang verlies hebben gemaakt op hypotheken, zegt de Amsterdamse hoogleraar economie Maarten Pieter Schinkel over de verklaring van de banken. Schinkel onderzocht de marges en gebruikte daarbij hetzelfde model dat ook de Autoriteit Consument en Markt hanteert. 'In dat model is er ook rekening mee gehouden dat het duurder zou zijn geworden om geld aan te trekken en ook met extra kosten voor strengere kapitaaleisen.'

Het langdurige gebrek aan markt heeft ervoor gezorgd dat ze nooit met hun leugens geconfronteerd weren, en ze die leugens verkondigen alsof ze er zelf in zijn gaan geloven.
    De voorbeelden stromen razendsnel binnen:


Uit: De Volkskrant, 06-08-2013, rubriek De kwestie, door Peter de Waard

Is einde kalikartel een zegen?

Er is deze zomer ook echt goed nieuws voor de economie. Het kalikartel lijkt te worden opgeblazen, waardoor miljarden mensen mogelijk goedkoper aan voedsel kunnen komen.
    Kali, ook wel bekend onder de Nederlandse naam potas, is het belangrijkste ingrediënt van kunstmest. Bij de teelt van rijst en granen maakt kunstmest soms 25 tot 30 procent uit van de kosten. ...
    Het informele kalikartel is ongeveer even oud als de OPEC. Het ontstond in de jaren zeventig toen de Canadese kaliproducenten in de provincie Saskatchewan samen gingen optrekken. Nadat de twee grootste concurrenten - Belaruskali in Wit-Rusland en Oeralkali in Rusland - ook een joint venture hadden opgericht, domineerden deze drie landen de kaliproductie wereldwijd en leidde dat tot een explosie van de prijs. Omdat de winning van kali op een diepte van meer dan 1.200 meter enorme investeringen vergt, was er weinig angst voor nieuwkomers op deze markt.     ...


Red.:   En ze zijn al even oud als die oude "vrije markt":
  De econoom Adam Smith noemde kartels al in de 18de eeuw 'samenzweringen tegen het volk'. Als gevolg van samenspanning worden prijzen kunstmatig opgedreven. ... Na de oorlog kwamen ze onder vuur te liggen. Iedereen besefte na de crisis van de jaren dertig dat de wereldeconomie het meest gebaat zou zijn bij een concurrerende en open prijsvorming. Maar kartelvorming kon nooit worden uitgebannen.

Alleen maar zegeningen, die vrije markt.
    En meteen erna:


Uit: De Volkskrant, 08-08-2013, van verslaggever Jarl van der Ploeg

5,9 miljoen boete FrieslandCampina om prijsafspraken

FrieslandCampina heeft met vijf andere melkpoederproducenten een boete gekregen van in totaal 82,5 miljoen euro. De Chinese mededingingsautoriteit gaf de boete vanwege verboden prijsafspraken die de prijs van babymelkpoeder kunstmatig hoog moesten houden. .
    FrieslandCampina moet 5,9 miljoen euro betalen aan China. ...De andere bestrafte bedrijven zijn Biostime, Mead Johnson, Abbott en Danone, dat in Nederland bekend is van de merken Nutricia en Nutrilon. Het Nieuw-Zeelandse Fonterra kreeg eveneens een boete.    ...


Red.:    We moesten maar eens op zoek naar die ene echte vrije markt. Wat was het ook al weer? Die van pakjes boter! Maar dat is ook een melkproduct ...
    Uit een ander land:


Uit: De Volkskrant, 09-09-2013, van verslaggever Henrico Prins

Reportage | Nutsbankieren

Nieuw-Zeeland kent de voordelen van een nutsbank - en de nadelen
 
Moet ABN Amro een nutsinstelling zonder winstoogmerk worden? Een voorbeeld zou de Kiwibank in Nieuw-Zeeland kunnen zijn.


Tussentitel: 10 procent is het marktaandeel van de door de overheid in het leven geroepen Kiwibank in Nieuw-Zeeland

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) had op 23 augustus nog maar amper laten weten van zins te zijn ABN Amro naar de beurs te brengen, of de noodzaak daarvan werd hier en daar al weer betwijfeld. Zou Nederland niet beter af zijn met een keurige bank zonder winstoogmerk, in coöperatievorm of misschien zelfs als ouderwetse nutsinstelling in overheidsbezit?
    Met omvallende banken heeft Nieuw-Zeeland geen recente ervaring. Wel met banken die miljarden aan de samenleving onttrekken en wegsluizen: in de laatste decennia van de afgelopen eeuw waren alle financiële dienstverleners een voor een opgekocht door Australische moederbedrijven. Ze hadden vrij spel bij het vaststellen van de tarieven en maakten daar volop gebruik van.    ...


Red.:   En in Nederland is het precies hetzelfde.


Naar Economische krachten , Economie lijst , Economie overzicht , of site home .