Bronnen bij Financiële wereld: erkenning

17 jan.2013

De financiële crisis is op het moment van schrijven van dit artikel iets van vier tot vijf jaar oud. En er er al schier oneindig over geschreven. Maar nu pas is er iemand die de basale aspecten ervan durft te benoemen. En dus tot precies dezelfde beschrijving komt als in het hoofdartikel :
 

Uit: De Volkskrant, 16-01-2013, door Rens van Tilburg, econoom.

Geld is wat we afspreken dat het is

...  Veel mensen denken dat de overheid het geld maakt, het welbekende beeld van een bankbiljetten spuwende geldpers. De werkelijkheid is anders. Het zijn namelijk de commerciële banken die vrijwel al het geld creëren. Via het verstrekken van leningen en hypotheken door private banken ontstaat 97 procent van het geld. De veelal onafhankelijke centrale bank brengt enkel munten en papiergeld in omloop; de overige 3 procent van het geld. Op de dollar staat weliswaar de handtekening van de minister van Financiën, maar als die meer wil uitgeven dan er binnenkomt moet hij diezelfde dollars eerst op de markt zien te lenen. ...


Red.:   Kijk, dat heeft deze redactie nu nog nooit elders gelezen. In besprekingen van al die boeken van al di economen die de crisis hebben geanalyseerd. Veel te gevoelig. Want iedereen die dit leest bedenkt onmiddellijk dat dit absurd is. Natuurlijk kan je het uitgegeven van geld niet toevertrouwen aan particulieren. Dus dat het wel gebeurt, moet je wel verzwijgen. Als je voorstander van het kapitalisme en neoliberalisme bent. Allemaal dus. Op de nu genoemde uitzondering en enkele burgers na.
 

Naar Financiële wereld , Economie, lijst , Economie, overzicht , of site home .