Bronnen bij Financiële wereld: anti-nationalisatie

3 dec.2008

Het simpelste argument voor volledige nationalisatie van het financiële stelsel is simpel: de staat, de overheid, de verzamelde burgers, moeten opdraaien voor de problemen en de kosten als het misgaat:


Uit: De Volkskrant, 03-12-2008, van verslaggevers Douwe Douwes en Pieter Klok

‘Ik zie de agressie tegen bankiers groeien’

Interview Frank Heemskerk | De enige bankier in het kabinet begrijpt deze crisis ook nog niet helemaal.

‘Gefeliciteerd met uw staatsbank’, zei onlangs een Chinese minister tegen Frank Heemskerk (39) vanwege de overname van ABN Amro en Fortis. De Chinezen zagen hun gelijk bevestigd: een staatsbank is helemaal zo slecht nog niet. Heemskerk haastte zich om uit te leggen dat de staatssteun echt tijdelijk was.
    De PvdA-staatssecretaris van Economische Zaken is de enige ex-bankier in het kabinet. De Rode Bankier werd hij altijd genoemd. En daar was hij best een beetje trots op. Maar tegenwoordig is bankier geen eretitel meer, merkt hij. ‘Er zit een grote teleurstelling bij de mensen. Ze zijn echt het vertrouwen in de bankiers kwijt. Ik zie de agressie groeien.’
    Ook Heemskerk is er nog niet uit wat de oorzaak van de crisis was. ‘Je hoort veel simpele verklaringen. Natuurlijk was er iets mis met de beloningen, met het risicomanagement, met het toezicht dat achter de feiten aan liep. Maar dat was niet het enige. Ik heb grote achterdocht tegen iedereen die zegt dat hij dé oorzaak van de crisis kent.’

Het kabinet doet wel alsof het de oplossing heeft: het investeren in banken en het verstrekken van garanties. Als we de oorzaak nog niet weten, hoe kunnen we dan weten dat dat de beste methode is?
‘Ja, we nemen het risico op ons, maar nietsdoen was geen alternatief. Als we ABN Amro hadden laten omklappen, hadden we nu geen licht neerwaartse aanpassing van de groei gehad, maar waren we naar dikke minnen gegaan; naar massa-ontslagen in plaats van werktijdverkorting. Mensen hadden dan niet alleen verloren op hun aandelen, maar waren ook hun spaargeld kwijt geweest. Dan was het een heel diepe recessie geworden.’    ...

Als de banken blijven weigeren om de kredietkraan open te draaien, moet er dan niet gewoon een staatsbank komen?
‘Dat is de slechtst denkbare oplossing. Staatsbanken worden ineffeciënt gerund en hebben een ondoorzichtige kredietverlening. Kijk naar Rusland, kijk naar China en naar Japan in de jaren tachtig.’   ...


Red.:   Frank Heemskerk kent de echte oorzaak van het probleem niet, maar weet wel volkomen zeker datgene dat niet werkt: nationalisatie.
    Eerst even Heemskerk's enige argument: kijk naar Rusland, China en Japan. Hierbij moet hij al uitzonderingen maken: we mogen niet kijken naar de tijden dat het wel werkt - dus we mogen alleen kijken naar de momenten dat het niet werkt.
    Tja, zo kan je alles bewijzen.
    De objectieve observatie: staatszaken kunnen inefficiënt en efficiënt zijn - het laatste volgende uit die in het moderne China.
    Andere objectieve observatie: private banken kunnen efficiënt en inefficiënt zijn - het , laatste volgende uit de kredietcrisis.
    Kortom: de zekerheid van Frank Heemskerk, ex-bankier en staatssecretaris van Economische Zaken, berust nergens op - behalve ideologie.
    En dat is natuurlijk ook de reden dat hij deze kredietcrisis niet begrijpt, terwijl iedereen met enig gezond verstand het wel weet: de reden van de kredietcrisis ligt in het losstaan van geld van materie, en de daaruit voortvloeiende ongebreidelde groei van de geldvoorraad.
    Om het samen te vatten in een enkele analogie: Frank Heemskerk constateert dat zijn auto uit de bocht is gevlogen en tegen een muur is gecrasht, en, gewezen op een andere auto die langzamer rijdt maar nog op de weg staat, zegt: "Ja, maar die auto rijdt te langzaam..."


Naar Financiële wereld , Economie, lijst , Economie, overzicht , of site home .