Bronnen bij Kapitalisme, ideologie: Adam Smith


25 aug.2006

Adam Smith is een icoon van het kapitalisme. Hier een voorbeeld van hoe je zijn ideeën ook zou kunnen samenvatten:


Uit: De Volkskrant, 03-03-2006, door Jonathan Mijs, student sociologie en voorzitter Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Brinkhorst kan leren van Adam Smith

Minister Brinkhorst geeft te kennen dat hij streeft naar meer vraagsturing in het onderwijs (de Volkskrant, 1 maart). Met staatssecretaris Rutte en het kabinet, zo zegt hij, werkt hij toe naar een hoger-onderwijsmarkt. De vraag is of dit zal leiden tot de 'Europese Renaissance' die hij voor zich ziet, of tot de nieuwe Middeleeuwen.
    Het is een trend die ik de laatste tijd vaak zie: hoe geven we een extra impuls aan de energievoorziening? Hoe regelen we dat treinen zonder vertraging rijden? Hoe garanderen we goede medische zorg voor alle burgers?
    Het antwoord: we laten het over aan de markt. Toegepast op het onderwijs leidt dit tot: onderwijs als markt, de school als onderwijsfabriek of leerwinkel, de student als consument.
    Ook ik heb mijn portie Adam Smith gehad. Ik heb het over zijn standaardwerk An Inquiry into the Nature And Causes of the Wealth of Nations uit 1776). De bakker bakt, de boer boert, de slager slacht. Waarom? Niet omdat ze jou willen voeden, maar omdat ze geld willen verdienen. Zij realiseren het aanbod, zij voorzien in de vraag.
    Adam Smith had natuurlijk gelijk: we leven niet in een wereld vol met menslievende altruïsten. Zijn mensbeeld is cynisch, maar waar. Deze gedachte is thans zo wijdverbreid dat de overheid haar beleid ervan afleidt.   ...


Red.:   En dan is er nog maar een stap nodig, namelijk herkennen dat cynisme de slechtst mogelijke manier om een menselijk leven te leiden of een maatschappij te besturen. En dan weet je meteen dat "Adam Smith" verrot is tot op het bot.


Naar Kapitalisme, ideologie  ,  Economie lijst , Economie overzicht , of site home .