Bronnen bij Loon naar werken, laag: dalingen

25 sep.2007

Onderstaand voorbeelden van hoe stijgingen in de topinkomens automatisch leiden tot dalingen in de laagste beroepsgroepen:


Uit: De Volkskrant, 22-12-2003, van verslaggever Gijs Herderscheê

Koopkracht daalt voor zorgsector
 
Bijna alle 1,5 miljoen werknemers in de zorg en vrijwel alle ambtenaren gaan er komend jaar in koopkracht op achteruit. In de zorg is de koopkrachtdaling het grootst. Het besteedbaar inkomen neemt daar met 1,5 procent af. De inflatie (naar verwachting 1,5 procent) komt daar nog bovenop, waardoor de koopkracht met zo'n 3 procent daalt.


Dit blijkt uit berekeningen van salarisverwerker LogicaCMG. Omdat werknemers in deze sectoren bij dezelfde ziektekostenverzekeraar en hetzelfde pensioenfonds zijn aangesloten, is nu al te berekenen wat de koopkrachteffecten zijn. ...
    Door het kabinetsbeleid zouden alle ambtenaren er iets op vooruitgaan. De laagste inkomens houden hierdoor bijna 1,87 procent meer over, modale inkomens 0,84 procent en ambtenaren met een maandsalaris van vierduizend euro 0,05 procent.
    Na verwerking van de stijgende premies voor ziektekosten en pensioen, blijft van de koopkrachtstijging weinig over. In de zorg stijgt de pensioenpremie van 9,92 procent naar 12,4 procent in 2004. De nominale ziekenfondspremie bij sectorverzekeraar IZZ stijgt van 29,90 euro naar 32,50 en de premie voor de aanvullende verzekering gaat van 12,15 euro naar 18,25.
    De kleine groep verplegenden en verzorgers met een maandsalaris onder de tweeduizend euro gaat er nipt op vooruit, maximaal 0,66 procent.
    Alle werknemers met inkomens van tweeduizend euro of meer gaan er op achteruit, tot maximaal 2,15 procent voor inkomens van twee keer modaal (4475 euro per maand).
    Alle werknemers krijgen ook nog te maken met geldontwaarding. Het Centraal Planbureau voorspelt voor 2004 1,5 procent inflatie. ...


Naar Loon naar werken, laag , Economie lijst , Economie overzicht , of site
home .