WERELD & DENKEN
 
 

Anglicisme: beschaving

15 sep.2007

Naast allerlei specifieke onderwerpen zijn er ook zaken die wat moeilijk apart te benoemen zijn, en hier worden verzameld onder de noemer "beschaving". Met als eerste een zeer navrant voorbeeld:
 

Uit: De Volkskrant, 23-09-2006, column door Marcel Hulspas

Hoe saaier de politiek, hoe ouder men wordt

...  The Lancet lezen. Dat medische vakblad kwam afgelopen week met een heus stemadvies. Wie lang wil leven, moet links stemmen, schreef de Amerikaanse medicus Vicente Navarro.
    Navarro, verbonden aan Johns Hopkins University in Baltimore, Maryland, is al vele jaren de marxistische luis in de pels van de medische wetenschap. Sociale ongelijkheid is de meest dodelijke ziekte die er bestaat, zo luidt zijn boodschap. Dat was vroeger zo ... en volgens Navarro is dat nog steeds zo. Steeds maar weer wijst hij erop: de elite in de Verenigde Staten leeft gemiddeld vijftien jaar langer dan de onderste regionen van de samenleving; en in Europa bedraagt dat verschil gemiddeld nog altijd zeven jaar. Armoede is dodelijk.
    In het artikel in The Lancet vergelijkt Navarro levensduur en politieke kleur. Daarvoor maakt hij eerst vier groepen: landen waar de socialisten lange tijd aan de macht zijn geweest (vooral in Scandinavië), landen met veel coalitieregeringen (zoals Nederland en Duitsland), ‘rechtse’ landen (Engeland en Ierland), en tot slot landen die lange tijd rechtse dictaturen zijn geweest, Spanje en Portugal. Vervolgens kijkt hij naar het verschil in levensduur tussen arm en rijk.
    Scandinavië scoort het best, daar worden rijk en arm praktisch even oud. De landen met coalitieregeringen en rechtse regeringen zitten daaronder, en Spanje en Portugal doen het het slechtst. Navarro wijdt de verschillen aan het feit dat socialisten zorgen voor een rechtvaardiger inkomensverdeling. Armoede is dodelijk, het is alweer bewezen.   ...


Red.:   Weinigen zullen ontkennen dat de ultieme maatstaf van een maatschappij is hoe zij omgaat met zijn kinderen. Het onderstaande onderzoek is gedaan in de rijkste landen en geeft een overdonderend duidelijk antwoord op de vraag welke maatschappijnen hierin het best en het slechtst scoren. De Rijnlandse landen staan bovenaan, en helemaal onderaan, met stip, staan de Verenigde Staten en Groot-Brittannië - inhoudende de definitieve veroordeling van het Angelsaksische model en haar voornaamste motor: het kapitalisme:
 

Uit: De Volkskrant, 15-02-2007, van correspondent Gert-Jan van Teeffelen
 
Armoede en harde karakter van maatschappij maakt ongelukkig, klinkt in de reacties op onderzoek van Unicef

Britse kinderen het slechtst af

Overgewicht en het vroegtijdig verlaten van school: de Britten gaan aan kop. Rijk land met grote armoede.


Onbehagen en gêne; dat zijn kortweg de Britse reacties na het Unicef-rapport over het welzijn van kinderen. Hoewel de economie gouden tijden beleeft en het land tot de rijkste naties op aarde behoort, zijn Britse kinderen het slechtste af in de onderzochte groep industriële landen. ‘Zelfs Griekenland en Polen staan boven ons’, zei een BBC-presentator, die niet eens de moeite nam zijn afschuw te verbergen.
    Het resultaat komt des te harder aan, omdat Groot-Brittannië in alle onderzochte categorieën onder het gemiddelde scoort. Op liefst drie hoofdonderdelen – geluk, risicovol gedrag en relaties – neemt het land zelfs de allerlaatste of op een na laatste positie in.
    Een kleine greep: ruim 30 procent van de Britse 11- tot 15 jarigen zegt twee of meer keer dronken te zijn geweest – tweemaal zoveel als in andere landen. Pesten en vechten: Groot-Brittannië zit in de top. Overgewicht, cannabisgebruik, het vroegtijdig verlaten van school: idem dito.
    De grote vraag is wat de achterliggende redenen zijn voor deze klassering. De Britse regering deed het onderzoek gisteren af als achterhaald, omdat veel meetgegevens enkele jaren oud zijn. De situatie zou intussen iets zijn verbeterd. Maar gelet op de scores zou het land ook in dat geval nog in de onderste regionen bivakkeren.   ...
    Er lijkt echter meer aan de hand. Zo zou het harde karakter – ‘dog eat dog’ – van de Britse maatschappij een rol kunnen spelen, waarbij klasse, afkomst en competitiedrang tot de dominante factoren behoren. Veelzeggend is het antwoord op de vraag of scholieren hun leeftijdgenoten meestal ‘aardig en behulpzaam’ vinden. Een magere 40 procent van de Britse jongeren onderschreef deze stelling, aldus Unicef. In Nederland en veel andere landen antwoordt meer dan 70 procent bevestigend.   ...


Klik op de figuur voor een grotere versie

Red.:   Ter contrast: in de minst Anglicistische landen is het leven voor kinderen het best:
 

Uit: De Volkskrant, 15-02-2007, van een correspondent (Londen)

Kinderen nergens zo gelukkig als in Nederland

Nederland is voor kinderen het prettigste westerse land om op te groeien, aldus een woensdag gepubliceerde studie van Unicef, de kinderorganisatie van de VN. Van de 21 onderzochte geïndustrialiseerde landen zijn Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hekkensluiter.
    Unicef deelde de resultaten van het onderzoek Child poverty in perspective: An overview of child well-being in rich countries op in zes categorieën, waarbij onder meer veiligheid en gezondheid, onderwijs, familie- en vriendschapsrelaties en het subjectieve geluksgevoel aan bod kwamen. Op vrijwel al deze punten zit Nederland in de top, die verder bestaat uit Zweden, Denemarken, Finland en Spanje.   ...
    De constatering van Unicef dat de rijkdom van een land geen garantie is voor het welzijn van kinderen, wordt onderschreven door de slechte klassering van de VS en Groot-Brittannië. Op het gebied van veiligheid en gezondheid scoort geen westers land zo weinig punten als de VS, vanwege onder meer indicatoren als kindersterfte, een laag geboortegewicht en ongevallen en verwondingen.


Red.:   Nee, rijkdom heeft er niets mee te maken - althans niet in de positieve zin - het is precies andersom: hoe meer rijkdom, hoe meer klassenverschillen, hoe slechter de maatschappij voor het kind. Logische verbinding: in die maatschappijen heerst een "Ikke, ikke, ikke, en de rest kan stikke"-mentaliteit.
    Vier jaar later, en er is geen spat veranderd:


Uit: De Volkskrant, 17-09-2011, van een correspondent Patrick van IJzendoorn

Unicef: jeugd wordt zoetgehouden met dure spulletjes, maar verlangt naar spelen met ouders

Britse kinderen zijn niet gelukkig

Ze hebben een eigen televisie, de laatste i-Phone en de slaapkamer is een kerkhof van gebroken speelgoed. Materieel gezien zijn Britse kinderen er beter aan toe dan ooit tevoren. Maar waar ze echt naar verlangen is ongestoord buitenspelen en tijd doorbrengen met hun ouders. Dat blijkt uit een Unicef-rapport waarin staat dat het 'dwangmatige consumentisme' in het Verenigd Koninkrijk een gelukkige kindertijd ondermijnt.
    Het is niet voor het eerst dat Unicef met zorgelijke berichten komt over de jongeren binnen de Britse samenleving. Vier jaar geleden maakte de organisatie bekend dat van alle westerse landen het kinderwelzijn het slechtst is in het Verenigd Koninkrijk. In de Verenigde Staten was het niet veel beter. Indertijd schreven de onderzoekers dat de Angelsaksische dog-eat-dog-cultuur er debet aan is. Nederland won bij dat onderzoek goud.
    Het nieuwe rapport - gebaseerd op 250 gesprekken met gezinnen in Groot-Brittannië, Zweden en Spanje - is hier een echo van. Britse ouders zijn te druk met werk en bij thuiskomst te moe om iets leuks met de kinderen te doen. Nergens in Europa maken werknemers langere uren dan in het Verenigd Koninkrijk. Dat is nodig omdat de vaste lasten zoals hypotheken, huren en energierekeningen erg hoog zijn. Daarentegen zijn consumptieartikelen betrekkelijk goedkoop.
    Het gevolg is dat kinderen in deze consumptiecultuur worden zoetgehouden met allerlei nieuwe hebbedingetjes....
    Een ander verschil is dat Britse kinderen het grootste deel van de tijd binnenshuis doorbrengen, ook als het mooi weer is.
    Dat heeft grotendeels te maken te maken met bezorgde ouders die de buitenwereld beschouwen als een vijandig gebied vol met gevaren, van loslopende pedofielen tot bomen waar je na een klimpartij uit kunt vallen. ...


Red.:    En ook door grotere daadwerkelijke gevaren, door extra criminaliteit veroorzaakt door de grote inkomensverschillen.
    En er heerst, natuurlijk ook weinig besef:

  Op Mumsnet, een prominent internetplatform, reageerden de meeste ouders als door een wesp gestoken. 'Worden wij geacht de speelmaatjes voor onze kinderen ten zijn?' vroeg een ouder zich af. Anderen uitten hun twijfels over het gewicht van het onderzoek.

En nu dit er zo staat: Engelsen hebben sowieso in hun cultuur al weinig kindvriendelijkheid zitten. Denk ook aan de nannies, de boarding schools ("opbergscholen") , enzovoort.
    En niet vermeld in vorige artikel:


Uit: De Volkskrant, 21-09-2011, column door Aleid Truijens

Tijd maakt kinderen en ouders gelukkig  

Britse kinderen zijn de ongelukkigste van Europa. Dat bleek vorig jaar al uit een onderzoek van Unicef in 21 westerse landen, en een nieuw, recent onderzoek naar de verschillen tussen kinderen uit Zweden, Spanje en Groot-Brittannië laat precies zien waarom. ...
    In het Unicef-onderzoek van 2010 was er één westers land waar de kinderen gemiddeld nóg ongelukkiger waren: de Verenigde Staten. Niet alleen omdat hun hardwerkende ouders zelden thuis waren, ook wat betreft onderwijs, gezondheid en materiële omstandigheden hadden ze het beroerdste leven van allemaal.
    Ik kon me er iets bij voorstellen. Op een reis die we een paar jaar geleden door Amerika maakten, vielen de monden van onze kinderen open. Zoveel ellende en onrecht hadden ze niet eerder van dichtbij gezien. Onze Nederlandse vriend in Californië, oncoloog, vertelde over de rijen van smekende onverzekerden met kanker, ook kinderen. Op de pleinen boden drommen mensen zich aan voor slecht betaalde klusjes, ook kinderen.
    De gebieden rondom de steden boden de pittoreske aanblik van golfplatendorpjes met dikbuikige indiaantjes, spelend met roestige olieblikken. Hun ouders hingen, fles aan de mond, tegen bergen oude autobanden. Onze huurauto bonkte door de vele gaten in de weg - investeerders noch gemeenten die behoefte voelden die te repareren. De markt had er zijn reinigende werking grondig verricht. Ik was blij dat we weer thuis waren.   ...


Red.:   Je leest er nooit over, als er van die media-intellectuelen naar Amerika zijn getogen uitleg of detail - je reinste walgelijke en weerzinwekkend propaganda, dus, die praatjes van die lui over het mooie Amerika.  Die dat graag ook in Nederland zouden invoeren:

  Maar nu zijn we in Nederland aardig op weg. Het Angelsaksische model schetst precies het walhalla dat ons kabinet voor ogen heeft, met de economische crisis - door diezelfde neoliberale moraal veroorzaakt - als excuus. Dat we moeten bezuinigen is als argument niet afdoende. Noch dat 'we' meer en harder moeten werken en meer moeten consumeren om de economie te stimuleren. Nee, we worden allemaal gelukkiger van de tucht van de markt, die zoetsappige boodschap moet erin geramd.
    De afgelopen dagen werden we in de media overspoeld met politieke retoriek, het holle jargon van de managementcursus. Een crisis is een 'kans', een 'uitdaging' en geeft een 'kwaliteitsimpuls'. Van minister Kamp moeten alle ouders fulltime aan het werk, dat is goed voor hun autonomie en zelfrespect. Ze verdienen dan genoeg om hun kinderen fulltime in de crèche te stoppen, om ze te kunnen overladen met speelgoed en om later hun studies zelf te bekostigen.

Smeerlapperij van het zuiverste water, dus.


Naar Anglicisme home , Rijnlands & Angl., overzicht , of site home .