De Angelsaksische trend

Dat Nederland steeds Angelsaksischer wordt, is evident voor wie het zien wil. Voor de blik van een onafhankelijk waarnemer, zie hier:
 

Uit: De Volkskrant, 11-05-2006, van verslaggever Ferry Haan

Helft van emigranten komt terug

In de eerste maanden van dit jaar zijn bijna vijfduizend emigranten teruggekeerd uit het buitenland. Een jaar geleden waren dat er zeshonderd minder. 'De helft van alle emigranten komt terug binnen acht jaar', zegt het Centraal Bureau van de Statistiek.

...
Politiek VS stond mij tegen

Als kind van 9 jaar moest Herman van de Boom in 1957 met zijn ouders mee naar Canada. Daar groeide hij op, ging hij naar school en studeerde hij. Met zijn Amerikaanse vrouw woonde hij jaren in Seattle, San Francisco en Santa Barbara in Californië. Hij boerde al die jaren redelijk in de IT-industrie. Hij verhuurde zich als zelfstandige aan startende internetbedrijven.
    Nu is hij terug in Nederland. Op 51 jarige leeftijd verbrak hij zijn werkrelaties en vertrok. Zijn Amerikaanse vrouw ging mee. 'Amerika ging ons meer en meer tegenstaan', legt Van de Boom uit. Hij beschouwt zichzelf als vertegenwoordiger van de hippiegeneratie en had moeite met de Amerikaanse politiek.
    Telkens wanneer hij na een vakantie terugkeerde in Californië 'voelde dat niet goed'. Het verlangen om te verkassen naar Nederland groeide. Met zijn vrouw besloot hij dat hij in Nederland oud wilde worden. Hij woont in Apeldoorn en heeft hij geen werk. 'In Nederland maak ik als 50-plusser geen kans op de arbeidsmarkt', merkt Van de Boom. Hij spreekt Nederlands, maar schrijft het niet soepel. 'Ze beschouwen me als een buitenlander'. Spijt heeft hij niet. Tot zijn verbazing ziet hij dat Nederland steeds meer op Amerika gaat lijken. 'Daar maak ik me nog de meeste zorgen over'.


Red.:   En ook een wat minder onafhankelijke waarnemer ziet het:
 

Uit: VARA TV Magazine, nr. 35-2008, door Mirjam Bosgraaf

Players

Max Westerman, programmamaker, is terug in Nederland na 25 jaar in Amerika te hebben gewoond (en 15 jaar correspondentschap ) en vraagt zich in Westermans nieuwe wereld (zender, tijd) af hoe Amerikaans Nederland is geworden.


Wat me het meeste opviel is dat Nederland inderdaad steeds meer op Amerika is gaan lijken.
Strengere straffen of bewindslieden die zich druk maken over naakt op billboards, typisch Amerikaanse thema's. Wij zijn halve Amerikanen geworden....


Naar Anglicisme home , Angl. vs Rijnland overzicht , of site home .